Як соя допомагає зміцнити здоров’я серця

Високий рівень холестерину збільшує ризик серцевого нападу і навіть смерті. Багато в чому рівень холестерину у крові залежить від нашого харчування. Деякі продукти харчування сприяють зниженню рівня холестерину. До таких продуктів належать соєві боби, пише Жіночий світ

На відміну від рослинних білків з інших джерел, білки із соєвих бобів є повноцінними. Саме тому соя – це важлива складова здорової вегетаріанської або веганської дієти.

У дослідженні, опублікованому на ресурсі Pubmed, вивчався вплив споживання соєвого білка на рівень ліпідів в сироватці крові. Виявилось, що у тварин, які споживали соєвий білок замість тваринного, рівень ліпід у сироватці крові знизився. Однак, дослідження на людях такого результату не показали.

В той же час, мета-аналіз 38 досліджень показав, що споживання соєвого білка, а не тваринного, суттєво знижує концентрації загального холестерину, холестерину ЛПНЩ та тригліцеридів у сироватці крові, не впливаючи суттєво на концентрацію холестерину ЛПВЩ.

Для дослідження впливу сої на рівень холестерину ЛПНЩ науковці проаналізували 43 дослідження. Вони виявили, що в середньому вживання 25 грамів соєвого білка на день протягом шести тижнів знижувало рівень ЛПНЩ приблизно на 3–4%, що є невеликим, але клінічно значущим показником.

З сої виготовляють багато харчових продуктів, таких як тофу, соєве молоко, овочеві гамбургери та інші замінники м’яса, а також білковий порошок для смузі. 25 г соєвого білка – це 3,5 склянки соєвого молока або велика ложка соєвого білкового порошку.

“Соєві боби – це поживна їжа, що містить білки, клітковину, ненасичені жири та цілий ряд вітамінів та мінералів, і як частина здорового, збалансованого харчування соєві боби також можуть допомогти знизити рівень холестерину,” – заявив Британський фонд серця. “Соєві боби або соєві продукти, виготовлені з них, такі як тофу, соєве м’ясо або фарш, можуть бути використані як заміна жирного або обробленого м’яса”.

Тому фахівці рекомендують зробити соєві продукти частиною вашої повсякденної дієти, якщо ви хочете запобігти накопиченню холестерину на стінках артерій та знизити ризик розвитку захворювань серця і інфаркту.

Поділись


Новини партнерів