5 жахливих речей, які можуть трапитись, якщо ви прийматимете занадто багато вітаміну D

Не можна заперечувати, що вітамін D є критично важливим для нашого організму. Це жиророзчинний вітамін, який сприяє кращому засвоєнню кальцію та фосфору. Отже, коли мова йде про побудову та зміцнення кісток, це необхідність. Крім того, він необхідний для лікування та запобігання кістковим захворюванням, таким як рахіт. Також він підтримує здоров’я клітин та сприяє їхньому нормальному функціонуванню, пише Жіночий світ.

На жаль, більшість із нас, намагаючись збільшити споживання поживних речовин, користуються дієтичними добавками, які продають без рецепта. А тому в кінцевому підсумки ми ризикуємо зітнутись з побічними ефектами передозування.

Дієтолог Маніша Чопра назвала 5 побічних ефектів від передозування вітаміном D:

Блювота, нудота, втрата апетиту. Вживання надмірної кількості добавок вітаміну D підвищує рівень кальцію в крові, що може спричинити побічні ефекти, такі як нудота, блювота та втрата апетиту.

Розлади шлунка та запор. Підвищений рівень кальцію також викликає проблеми з травленням. Вживання добавок з вітаміном D у великих кількостях може спричинити біль у шлунку, діарею та запор через надмірну кількість кальцію в крові.

Втрата кісткової маси. “Вітамін D необхідний для підтримки здоров’я кісток, і він відіграє важливу роль у засвоєнні кальцію в організмі та обміні речовин у кістках. Однак надмірна кількість вітаміну D може загрожувати здоров’ю кісток, оскільки він знижує рівень вітаміну К2 у крові, який допомагає утримати кальцій у кістках та крові. Отже, надмірне споживання добавок з вітаміном D може спричинити втрату кісткової маси. Щоб цього уникнути, можна включити в раціон продукти, багаті на вітамін К2”, – каже пані Чопра.

Гіперкальціємія. Надлишок вітаміну D може призвести до гіперкальціємії, тобто значного збільшення рівня кальцію в крові. Це може викликати втому, запаморочення, надмірну спрагу, часту потребу у сечовипусканні, тощо.

Пошкодження нирок. Передозування вітаміну D може призвести до пошкодження нирок навіть у людей, які мають здорові нирки. Ще більш шкідливим воно є для тих, хто вже має захворювання, пов’язані з нирками.

Тому в жодному разі не приймайте жодних дієтичних добавок без відповідних аналізів та консультації з лікарем.

Поділись


Новини партнерів