5 основних кроків, що допоможуть знизити кров’яний тиск

Високий кров’яний тиск – це поширена медична проблема, яка збільшує ризик інфаркту та серцевих захворювань. Визначити свій артеріальний тиск можна, якщо виміряти його спеціальним приладом. Якщо показники будуть більшими за 130/80 мм рт. ст., ваш тиск перевищує норму, пише Жіночий світ з посиланням на Express.

Та панікувати не варто – ви можете вжити заходів для їх зниження. Ось список з 5 ключових кроків, які потрібно зробити, щоб зменшити показники артеріального тиску:

Регулярні фізичні вправи. Фізичні навантаження – це один з головних заходів, рекомендованих клінікою Mayo для зниження тиску. 30 хвилин фізичних вправ щодня можуть допомогти знизити артеріальний тиск на 8 мм. рт. ст. Першочергове значення має регулярність – як тільки ви припините виконувати вправи, тиск виросте знову. Навіть зараз, коли спортзали зачинені, ви можете бігати чи швидко ходити, займатись танцями, їздити на велосипеді чи виконувати вдома вправи, що не потребують спеціального обладнання.

Крім того, фізичні вправи допомагають скинути зайву вагу. При цьому кожні 2 скинуті кілограми допомагають знизити артеріальний тиск на 1 мм. рт. ст. Також спорт сприяє зменшенню окружності талії. За даними медиків, найчастіше гіпертонія загрожує чоловікам з окружністю талії більш, ніж 101 см.

Дієта. Намагайтесь харчуватись правильно. Збільште споживання фруктів, овочів, цільнозернових та нежирних молочних продуктів.

Слід також скоротити споживання солі. За даними клініки Mayo, зменшення споживання натрію, основну частину якого ми отримуємо з солі, може допомогти знизити показники кров’яного тиску. Ви можете скоротити споживання солі, замінивши її на зелень та спеції, не досолюючи готові страви та зменшивши споживання обробленої їжі.

Зменшення споживання алкоголю. Вживання алкоголю може підвищити артеріальний тиск, а також зменшити ефективність ліків для зниження артеріального тиску. Таким чином, що менше алкоголю ви вживаєте, то краще для вас.

Зменшення споживання кофеїну. Якщо людина рідко вживає кофеїн, він може збільшити артеріальний тиск на 6 мм. рт. ст. Однак у людей, які вживають його регулярно, він може не впливати на кров’яний тиск зовсім чи мати дуже незначний ефект.

Щоб перевірити чутливість до кофеїну, виміряйте артеріальний тиск до вживання кави та через 30 хвилин після того, як вип’єте напій.

Знизьте рівень стресу. Останнім з ключових заходів, які допомагають знизити показники артеріального тиску, є зменшення стресу. Намагайтесь добре відпочивати, введіть у раціон трав’яні чаї, приділіть час діяльності, що заспокоює вас і спробуйте змінити своє ставлення дол тих речей, які ви ніяк не можете змінити.

Поділись


Новини партнерів