Фахівець розповів, скільки сну нам потрібно для гарної роботи мозку

Доктор Кріс Діксон твердо впевнений, що якісний сон є ключовим фактором загального добробуту, але звідки ви знаєте, чи достатньо сну ви отримуєте? Є попереджувальні ознаки, які підкажуть вам, що ви спите недостатньо. Більше того, деякі медичні стани можуть завадити вам отримувати нормальний нічний відпочинок, пише Жіночий світ.

“Хоча може здаватися, що мозок і тіло вимикаються під час сну, мозок насправді проходить через п’ять різних циклів сну”, – сказав доктор Діксон.

“Перші три цикли мозку важливі для того, щоб ваш мозок міг виконувати свої “основні обов’язки”, такі як консолідація пам’яті та очищення від токсинів”. За словами лікаря, це вимагає мінімум 5 годин безперервного сну. Останні два цикли залишаються мало вивченими, та вважається, що вони сприяють творчості та креативності мислення.

Та важлива не тільки кількість, якість сну також має величезне значення. “Якісний сон може забезпечити цілий ряд переваг для фізичного та психічного здоров’я”, – продовжує доктор Діксон. “Він зменшує ризик серцевих захворювань, судом, підвищення кров’яного тиску та мігрені”.

Якщо ж перерахованих плюсів гарного сну недостатньо, то на додачу він ще й зменшує імовірність набору ваги. Крім того, якісний сон також сприяє зниженню рівня кортизолу – гормону стресу, який може негативно вплинути на імунну систему.

“Що стосується психічного здоров’я, хороший сон може позитивно вплинути на пам’ять, творчі здібності та допоможе зменшити тривогу та симптоми депресії”.

Сновидіння виникають у фазі швидкого сну (фаза активного руху очей). Припускають, що сни пов’язані з емоціями та творчим мисленням, але відповіді на питання “чому ми бачимо сни?” поки що немає.

“Що зрозуміло, – заявив доктор Діксон, – це те, що під час фази швидкого сну – хоча наше тіло розслаблене – мозок дуже активний.

Також відомо, що сни пов’язані з процесом консолідації пам’яті.

“Регулярний швидкий сон також є біологічно важливим. Саме в цій фазі сну збільшується секреція деяких гормонів, – додав лікар.

Можливо, ви спите по 8 годин щодоби, але якщо ви продовжуєте почуватись втомленими, навряд чи ваш сон якісний. Гарному відпочинку може заважати апное сну, причому ви можете навіть не здогадуватись, що страждаєте від нього.

Симптоми апное сну включають зупинку дихання, сопіння та задуху під час сну. Часто люди, які страждають на апное, багато разів за ніч прокидаються та голосно хроплять. Вранці ж вони часто прокидаються з головним болем, а протягом дня мають труднощі з концентрацією уваги та змінами настрою.

Ще одним поширеним розладом сну є безсоння. Тоді людина відчуває втому, але не може заснути. Якщо ви зіткнулись із цими чи іншими розладами сну, варто звернутись до лікаря, доки вони вам не нашкодили.

Поділись


Новини партнерів