Як вітамін D впливає на здоров’я очей

Вітамін D – основна поживна речовина, необхідна організму для виконання ряду функцій. Його дефіцит може призвести до пошкодження організму через певні дисфункції. Він може спричинити проблеми, пов’язані зі здоров’ям серцево-судинної системи, здоров’я кісток та здоров’я мозку. Кілька захворювань пов’язані з дефіцитом вітаміну D. Деякі з них включають астму, розсіяний склероз, остеопороз, деменцію і навіть рак. Здоров’я очей також залежить від здоров’я всього організму. Будь-які порушення в роботі організму також вплинуть на очі, пише Жіночий світ.

Як і про будь-який інший орган тіла, про очі потрібно піклуватись. Коли мова йде про дефіцит будь-яких поживних речовин, очі можуть серйозно постраждати від їх нестачі. Зокрема, дефіцит вітаміну D може спричинити дегенерацію макули, синдром сухого ока та увеїт.

Дегенерація макули, або ж вікова дегенерація макули – це стан, що виникає через старіння та дефіцит поживних речовин і через певний час може призвести до втрати зору. Стан виникає, коли макула або центральна частина сітківки починає зношуватись.

Синдром сухого ока, як випливає з назви, виникає коли у людини виділяється мало сліз. Це може сильно зашкодити очам, адже слизова оболонка повинна залишатись зволоженою. Інакше око стає схильним до запалення та пошкоджень. Симптоми цього стану включають почервоніння очей, біль, розмитість зору та відчуття печіння. Загальні причини синдрому сухого ока включають старіння, алергію та втому очей. Згідно з дослідженням, опублікованим на PubMed Central, дефіцит вітаміну D може бути причиною сухості очей.

Увеїт – це стан очей, при якому судинна оболонка ока запалюється. Загальні симптоми увеїту включають біль, почервоніння очей і затуманення зору. Якщо своєчасно не звернутись до медиків, він може спричинити постійне пошкодження очей та втрату зору.

Найбільш очевидний спосіб отримання вітаміну D – через сонячне світло. Крім цього, ви можете отримувати вітамін D з таких продуктів, як тунець, шпинат, лосось, волоські горіхи, морські гребінці та авокадо.

Поділись


Новини партнерів