5 причин спробувати середземноморську дієту

Середземноморська дієта четвертий рік поспіль була визнана найкращою дієтою згідно річного рейтингу US News & World Report. Друге місце посіла дієта DASH, яку рекомендують для зміцнення здоров’я серця, пише Жіночий світ.

Медична спільнота приділяє багато уваги середземноморській дієті, оскільки її користь підтверджена численними дослідженнями. Вона також посіла перше місце серед найкращих дієт для тих, хто веде здоровий спосіб життя та страждає на цукровий діабет. Крім того, вона стала найкращою дієтою на рослинні основі та дієтою для зміцнення здоров’я серця.

Найгіршими ж дієтами року було визнано було визнано кето-дієту, дієту GAPS та дієту Дюкана.

Традиційна середземноморська дієта, як правило, включає багато фруктів, овочів, цільного зерна, квасолі, горіхів і насіння та оливкової олії. Натомість вона передбачає менше споживання молочних продуктів та м’яса, ніж типова західна дієта. Дієта часто рекомендується лікарями та дієтологами, щоб запобігти різним захворюванням та зберегти здоров’я людей на довший час.

Справа в тому, що середземноморська дієта включає різноманітні поживні речовини та групи продуктів, які можуть  покращити ваше здоров’я різними способами. Тут ми перерахуємо деякі переваги середземноморської дієти:

Зниження ваги. Хоча середземноморська дієта не є дієтою для схуднення, збільшення споживання клітковини, корисних жирів, вітамінів та мінералів, одночасно зі зменшенням споживання тваринних жирів, червоного м’яса та обробленої їжі, може сприяти зниженню ваги. Насправді огляд 2016 року показав, що люди з ожирінням або надмірною вагою втрачали більше ваги на середземноморській дієті порівняно з дієтою з низьким вмістом жиру. Отже, поєднання середземноморської дієти зі здоровим способом життя може допомогти позбутись зайвих кілограмів.

Зміцнення здоров’я серця. Якщо ви шукаєте здоровий для серця режим харчування, ця дієта може бути саме для вас. Кілька досліджень показали, що середземноморська дієта може допомогти організму підтримувати здоровий рівень холестерину, знизити  кров’яний тиск та ризик розвитку серцево-судинних захворювань. Наприклад, огляд 41 звіту показав, що середземноморська дієта пов’язана зі зниженим ризиком серцевих захворювань та інсульту у людей з діабетом.

Зниження ризику розвитку діабету. Деякі дослідження показали, що середземноморська дієта може забезпечити захист від діабету 2 типу. Цей раціон харчування неймовірно багатий на клітковину, яка уповільнює засвоєння цукру і допомагає запобігти значним коливанням рівня цукру в крові. Дослідження, в якому взяли участь 418 осіб, показало, що ті, хто дотримувався середземноморської дієти, мали менший ризик ( на 52%) розвитку діабету 2 типу протягом чотирьох років, ніж контрольна група.

Збільшення тривалості життя. Здорове харчування, що зменшує ризик серцевих захворювань, діабету чи раку, допомагає також знизити ризик смерті з будь-яких причин. Дослідження, опубліковане в журналі BMJ Gut, показало, що дотримання середземноморської дієти протягом всього року змінило мікробіом людей похилого віку таким чином, що робота їхнього мозку покращилась, а тривалість життя зросла.

Покращення якості сну. Науковці виявили, що середземноморська дієта пов’язана з кращою якістю сну та меншою кількістю симптомів безсоння. Дослідження 2018 року, яке досліджувало вплив середземноморської дієти на сон, показало, що дотримання такого плану харчування може покращити якість сну у літніх людей. Однак дієта, здавалося, не впливала на якість сну молодих людей.

Поділись


Новини партнерів