Що можна зробити при проблемах з травленням після одужання від COVID-19

Кашель, лихоманка, біль у тілі, неврологічні симптоми, затуманеність свідомості, поганий апетит, втома та задишка є одними з класичних симптомів COVID-19, що вимагають негайної уваги. Але, шлунково-кишкові симптоми, такі як діарея, проблеми з травленням, набряк печінки, низький рівень цукру та проблеми з підшлунковою залозою, здається, залишаються поза увагою людей. За даними лікарів, близько 30% людей, які e важкій формі переносять коронавірусу інфекцію, а також пацієнтів похилого віку, які виходять із відділення інтенсивної терапії після одужання, мають проблеми з травленням після захворювання, тоді як у молодих людей можуть спостерігатися легкі шлунково-кишкові симптоми, як діарея, пише Жіночий світ.

Раніше дослідження, опубліковане в журналі Abdominal Radiology, припустило, що у кожного п’ятого пацієнта з COVID-19 можуть спостерігатися шлунково-кишкові симптоми, такі як втрата апетиту, нудота, блювота, діарея, біль у животі тощо. Вірус може продовжити розмножуватися в травному тракті після очищення дихальних шляхів.

“Багато пацієнтів повідомляють про проблеми після одужання, коли печінка виробляє більше ферментів внаслідок набрякання. Вплив на підшлункову призводить до зменшення вироблення інсуліну та зростання рівня цукру в крові. Деякі препарати, які призначають для лікування COVID-19, також мають побічний вплив на нирки” – сказав доктор Рой Патанкар, гастроентеролог та директор клініки Zen Multispecialty, Мумбаї.

За словами лікаря, тим пацієнтам, які страждають на проблеми з травленням після одужання, потрібно добре відпочити та пити багато рідини. Вони не повинні забувати приймати вітаміни С, D і препарати кальцію, як пропонує експерт. Також вони повинні дотримуватися дієти з високим вмістом клітковини, приймати пробіотики та скоротити вживання смаженої їжі. Натомість їм потрібно включити у свій раціон свіжі фрукти, овочі та цільні зерна, обмежувати продукти з високим вмістом цукру та жирів.

Тому замість того, щоб зосереджувати увагу на легенях і обмежуватись дихальними вправами після одужання від COVID, важливо також слідкувати за своїм травленням. Пацієнти також повинні робити аналізи крові та дотримуватись рекомендацій лікарів для лікування серйозних ускладнень.

Поділись


Новини партнерів