Чи збільшує вживання м’яса ризик діабету?

Діабет 2 типу розвивається, коли клітини тіла втрачають здатність засвоювати інсулін або ж стають стійкими до його дії. Що спричиняє цю дисфункцію, незрозуміло, але встановлено, що фактори нездорового способу життя сприяють цьому. Зокрема важливу роль у розвитку діабету 2 типу відіграє неправильне харчування, особливо обережним потрібно бути з червоним м’ясом, пише Жіночий світ з посиланням на Express.

За словами доктора Дебори Лі, вживання червоного м’яса суттєво збільшує ризик виникнення діабету 2 типу. Вона посилається на метааналіз трьох американських когортних досліджень, в яких було зроблено висновок, що вживання червоного м’яса корелює зі збільшенням ризику діабету 2 типу.

У цьому великому дослідженні взяли участь 37 083 чоловіки з дослідження здоров’я медичних працівників (1986–2006 р.), 79 570 жінок із дослідження здоров’я медсестер I (1980–2008 р.) та 87 504 жінки – з дослідження здоров’я медсестер II (1991–2005 р.).

Всі учасники дослідження проходили анкетування щодо свого харчування. Науковці виявили, що щоденне вживання 85 г червоного м’яса збільшує ризик розвитку діабету на 20%. Цікаво, що у тих, хто щодня їв менші порції обробленого м’яса, наприклад, дві скибочки бекону або одну сосиску, ризик діабету 2 типу зріс на 51%.

В той же час, заміна червоного м’яса на жменю горіхів чи порцію цільнозернових продуктів допомогла знизити імовірність розвитку діабету на 16-36%.

Пояснень цього явища автори аналізу запропонували декілька:

Червоне м’ясо – це потужне джерело гемового заліза, яке сприяє утворенню активних форм кисню. Внаслідок цього зростає рівень окислювального стресу. Так називають порушення балансу між вільними радикалами і антиоксидантами і організмі. Відомо, що  він відіграє ключову роль у розвитку ускладнень діабету. Декілька досліджень раніше вже пов’язували високий рівень заліза з діабетом.

Оброблене червоне м’ясо має високий вміст натрію та нітратів, які використовують в якості консервантів. Під час термічної обробки нітрати перетворюються на нітрозаміни, які мають токсичний вплив на бета-клітини підшлункової залози.

Надлишок червоного м’яса в раціоні має ще кілька негативних ефектів для здоров’я людини тому фахівці наполегливо радять зменшити його споживання, особливо якщо людина вже має переддіабетичний стан.

Поділись


Новини партнерів