Що таке вільні радикали і чому ми маємо з ними боротись

Зараз люди щоденно отримують величезну кількість інформації, в тому числі і термінів, значення яких можуть не розуміти. До цієї категорії належить і термін “вільний радикал”. Ми чули, що вільні радикали можуть викликати різні захворювання та прискорювати старіння шкіри, але не всі розуміють, що це, власне, таке, пише Жіночий світ.

Умови життя в сучасному місті створюють значне навантаження на організм, спричиняючи запалення та стрес, які можуть пошкодити наші клітини. Вони запускають процес окислення в організмі, що призводить до утворення вільних радикалів. По суті вільні радикали – це шкідливі молекули, які руйнують клітини тіла, пошкоджуючи їх та спричиняючи мутації.

Процес окислення в нашому тілі пошкоджує клітинні мембрани та різні клітинні структури, такі як білки, ліпіди та ДНК. Це трапляється, коли кисень метаболізується, утворюючи нестійкі вільні радикали, які відбирають електрони у інших молекул, завдаючи шкоди клітинам та іншим клітинним структурам.

Окислювальний стрес, спричинений вільними радикалами, може пошкодити клітини організму, що призводить до ряду захворювань. Це також призводить до появи ранніх ознак старіння на шкірі, таких як зморшки та заломи. Більше того, окислювальний стрес відіграє певну роль у розвитку багатьох захворювань, таких як рак, хвороби серця, артрит та респіраторні захворювання у дорослих.

Пошкодження клітин вільними радикалами призводить до патологічних змін, пов’язаних зі старінням. Основний механізм старіння пов’язаний з ДНК або накопиченням клітинних та функціональних пошкоджень, оскільки вільні радикали можуть пошкодити інструкційний код ДНК, змушуючи наші нові клітини рости неправильно, що призводить до старіння.

Дослідження, проведене науковцями з Університету Райса, показало, що при утворенні вільних радикалів може відбуватися ланцюгова реакція, коли перший вільний радикал витягує електрон з молекули, що дестабілізує молекулу і перетворює її у вільний радикал. Ця нещодавно перетворена нова молекула бере електрон зі ще однієї молекули, створюючи таким чином новий вільний радикал. Цей ефект доміно може з часом пошкодити всю клітину та порушити її роботу. Така ланцюгова реакція може змінити структуру ліпідів, перекрити артерії та призвести до мутацій, що прискорюють ріс пухлин, або спричиняють каскадні пошкодження, які можуть змінити код ДНК.

Ви не зможете позбутись вільних радикалів, але можете зменшити їхній вплив.

Антиоксиданти можуть допомогти нам запобігти недугам, спричиненим вільними радикалами, оскільки вони захищають клітини від пошкоджень, спричинених процесом окислення. Антиоксиданти можна знайти в багатьох продуктах харчування; і згідно з публікацією Гарвардської школи охорони здоров’я, епідеміологічні проспективні дослідження показують, що збільшення споживання фруктів, овочів та бобових, багатих на антиоксиданти, пов’язане з меншим ризиком хронічних захворювань, таких як серцево-судинні захворювання та рак.

Також потрібно бути обережними з факторами, які прискорюють окислення. Це можуть бути стрес, куріння сигарет, вживання алкоголю, надмірний вплив сонячного світла та забруднення навколишнього середовища.

Поділись


Новини партнерів