Чи безпечно займатись спортом, практикуючи інтервальне голодування?

Якщо ви цікавитесь темою здорового харчування та здорового способу життя, то повинні були щось чути про інтервальне голодування. Його рекомендують як людям, які хочуть позбутись зайвої ваги, так і тим, хто страждає на хронічні захворювання, пише Жіночий світ з посиланням на ETimes.

Великим плюсом інтервального голодування є те, що воно не передбачає жорстких обмежень у жодній з груп продуктів харчування, а лише вимагає, щоб їжу споживали тільки протягом конкретних проміжків часу. Тому більшості людей просто дотримуватись такого дієтичного режиму.

Але є одне питання, яке хвилює більшість людей, які намагаються дотримуватись правил інтервального голодування- як їм займатися спортом, щоб це було корисно та безпечно?

Завжди рекомендується вживати поживну їжу до та після тренувань. Вживання їжі перед тренуванням дає вам енергію для виконання будь-яких вправ, а після тренування їжа допомагає усунути втому і відновити м’язи. Якісне харчування – це важлива частина здорового схуднення.

Якщо ви практикуєте інтервальне голодування, то в час, коли їсти заборонено, ви не повинні вживати нічого, крім води, чаю чи кави. Тому ви повинні бути особливо обережні, якщо ваші тренування випадають на цей час. Уникайте інтенсивних вправ, які потребують значної витрати енергії. Вони вас виснажать і навіть збільшать ризик травмування.

Існує поширена думка, що тренування натщесерце менш ефективне. Але дослідження показують, що виконання кардіо-вправ на голодний шлунок суттєво допомагає у зниженні ваги. Згідно з дослідженням, опублікованим у Journal of Nutrition and Metabolism, тренування натщесерце, можуть посилити окислення жиру. Тіло насправді починає спалювати жир, що зберігається в тілі, для отримання енергії. Дослідження 2017 року, опубліковане в журналі Obesity journal, показало, що контрольовані періоди голодування ефективніші, ніж підрахунок калорій, при втраті кілограмів. Однак в іншому дослідженні, опублікованому в Journal of the International Society of Sports Nutrition, не було виявлено різниці у втраті ваги між людьми, які тренувались натщесерце, та тими, хто їв перед вправами.

Є кілька речей, які ви повинні врахувати, якщо плануєте поєднувати тренування з інтервальним голодуванням. Якщо ваші тренування припадають на час вживання їжі, ви можете обирати будь які вправи, але якщо вони випадають на час, коли їжа під забороною, зосередьтесь на вправах низької та середньої інтенсивності.

Щодо часу тренування, найкраще виконувати фізичні вправи вранці перед сніданком. Але якщо такий режим  тренувань для вас некомфортний, ви можете перенести заняття спортом на будь-який час доби, лише прослідкуйте, щоб після останнього приойму їжі минуло не менш, ніж дві години.

Хоча абсолютно безпечно залишатися фізично активним, коли ви практикуєте періодичне голодування, завжди найкраще слухати своє тіло. Виконуйте вправу тільки тоді, коли відчуваєте, що здатні зробити це правильно. Другий момент – необхідно підтримувати рівень вологи в організмі. Пийте достатню кількість води до, після та під час тренувань, щоб компенсувати рідину, втрачену під час виконання фізичних вправ.

Поділись


Новини партнерів