Як вживання кави та чаю може збільшити тривалість вашого життя

Нове дослідження показало, що збільшення тривалості життя можна досягти, щоденно вживаючи каву та чай. Обидва напої раніше пов’язували з позитивними для здоров’я ефектами, але виявилось, що вживаючи протягом дня обидва напої, ви можете отримати додаткові переваги, пише Жіночий світ.

Хоча більшість людей віддають перевагу лише одному з цих напоїв, дослідження, опубліковане в журналі BMJ Open Diabetes Research & Care, показало, їх комбінація може принести вам значно більше переваг. Група дослідників з Японії проаналізувала вплив споживання зеленого чаю та кави на більш, ніж 5000 дорослих учасниках з діабетом.

Вони виявили, що ризик передчасної смерті був найнижчим саме у тих учасників, які випивали чотири чашки чаю та дві чашки кави щодня.

Переваги щоденного вживання чаю та кави добре відомі. Доведено, що ці напої регулюють вагу, оптимізують ваш обмін речовин та покращують здоров’я мозку. Але нове дослідження – одне з перших, що вивчає їх вплив на здоров’я діабетиків, які щодня вживають обидва напої.

Дослідження проводилось шляхом анкетування учасників та тривало понад 5 років. Питання в анкетах  стосувались дієти та способу життя, зокрема, скільки учасників займалось спортом, чи курили вони, скільки спали та скільки зеленого чаю та кави споживали щодня.

До кінця дослідження 309 учасників померли. Дослідження показало, що ті, хто вживає одну чашку зеленого чаю щодня, мають на 15% нижчий ризик ранньої смерті, а ті, хто випиває дві-три чашки, мають на 27% менший ризик. Вживання 4 чашок чаю знижувало ризик ранньої смерті вже на 40%.

Що стосується кави, то вживання однієї чашки на день знижувало ризик ранньої смерті на 19%, а двох – на 41%.

Найменший ризик був у тих учасників дослідження, які вживали щодня по чотири чашки зеленого чаю та дві чашки кави.

Вчені відзначили, що результати враховують і інші фактори способу життя, включаючи дієту, фізичні вправи, тощо. Та кореляція залишалась помітною навіть після цієї поправки.

Поділись


Новини партнерів