Як пов’язані стрес та цукровий діабет

Людський організм – це складна система, яка для ефективної роботи якої важливі усі органи. Порушення роботи навіть одного-єдиного органа може виявитись фатальним. Візьмемо, приміром, діабет, одне з найпоширеніших у світі хронічних захворювань. Його викликає порушення роботи підшлункової залози, що спричиняє підвищення рівня цукру в крові. В перспективі це може стати причиною серцево-судинних захворювань, які є провідною причиною смерті на планеті, пише Жіночий світ з посиланням на Times Now.

Стрес став широко обговорюваною темою від тоді, як пандемія охопила світ. Простіше кажучи, стрес – це напруга, яку відчуває ваше тіло, і вона може бути як фізичною, так і емоційною. Згідно з дослідженням, опублікованим на PubMed Central під назвою “Стрес та цукровий діабет”, стрес може впливати на симптоми діабету. Метаболізм відіграє важливу роль у регуляції рівня цукру в крові. Стрес може перешкоджати ефективній роботі організму і спричинити метаболічні зміни. Це призводить до гіперглікемії та гіпоглікемії (дуже високий та дуже низький рівень глюкози в крові).

Ось кілька порад, що допоможуть вам контролювати симптоми діабету:

Контролюйте рівень глюкози в крові. Якщо ви регулярно перевіряєте рівень глюкози в крові, ви зможете вчасно помітити його сильні коливання і вжити заходів.

Слідкуйте за споживанням цукру. Безконтрольне споживання цукру може призвести до гіперглікемії або підвищеного рівня глюкози в організмі. Тому необхідно вести підрахунок спожитого за день цукру.

Підтримуйте рівень вологи в організмі. Вода відіграє важливу роль у роботі організму. Зокрема, вона необхідна для нормального протікання метаболічних процесів. Тому якщо ви страждаєте на цукровий діабет, переконайтесь, що вживаєте достатньо вологи протягом дня.

Ось декілька способів, що допоможуть знизити рівень стресу:

Повноцінно харчуйтесь. Нездорова дієта може посилити стрес, який ми відчуваємо. Щоб цього не трапилось, прослідкуйте, аби ваш раціон міг забезпечити вас всіма необхідними поживними речовинами. Включіть у свою дієте значну кількість клітковини та антиоксидантів.

Не забувайте про фізичні вправи. Вони можуть допомогти поліпшити обмін речовин та зміцнити здоров’я серцево-судинної системи. Фізична активність може регулювати інші функції організму і сприяти управлінню стресом.

Не бійтесь обговорювати свою проблему. З психічним здоров’ям пов’язано багато стигм, та ви не повинні їм піддаватись. Зверніться до професіонала, якщо відчуваєте, що не контролюєте ситуацію. Корисним для зниження рівня стресу може виявитись і обговорення вашого стану з близькими людьми.

Дотримуючись цих порад, ви зможете знизити рівень стресу і краще контролювати симптоми діабету. Врешті-решт, фізичне та психічне здоров’я тісно пов’язані, тому ви повинні дбати і про перше, і про друге.

Поділись


Новини партнерів