5 корисних властивостей чорного шоколаду, які підтвердила наука

Існує дуже мало солодощів, які могли б зрівнятись за своєю користю з темним шоколадом. Він має низький вміст цукру, забезпечує вас здоровими жирами, які змушують вас почуватись ситими, а також містить різноманітні корисні сполуки, в тому силі і антиоксиданти, пише Жіночий світ з посиланням на Eat This, Not That!.

Ось кілька важливих переваг шоколаду, які підтвердила наука:

Він сприяє схудненню. Встановлено, що один конкретний тип антиоксидантів у какао, флаваноли, відомі як олігомерні проціанідини, запобігають набору ваги у лабораторних мишей. Це результати дослідження, опублікованого у Journal of Agricultural & Food Chemistry. Щоб отримати переваги флаванолу, вам слід вибрати темний шоколад. Ці рослинні сполуки частіше зустрічаються в ньому, ніж у плитках молочного шоколаду, які містять більше цукру та молока. Оскільки це дослідження було проведено на тваринах, ми не можемо робити висновки, що шоколад так само діятиме на людей; однак ми знаємо, що зменшення споживання калорій точно допоможе вам схуднути. Тож якщо ви заміните сій звичний вечірній перекус на шматочок темного шоколаду, то зможете скинути кілька кілограмів.

Він допомагає зняти напругу. Доведено, що сполуки, які містяться у шоколаді, знижують рівень стресу. Дослідження, опубліковане в Journal of Proteome Research, показало, що в учасників, які щодня протягом 2 тижнів з’їдали 40 г шоколаду, значно знизився рівень гормонів стресу в організмі, таких як кортизол.

Зниження ризику хронічних захворювань. Якщо ви любите шоколад, то вас приємно здивує той факт, що воно може зміцнити здоров’я серця. Недавній  мета-аналіз, опублікований в журналі Nutrients, показав, що вживання шоколаду пов’язане зі зниженням ризику розвитку ішемічної хвороби серця, інсульту та діабету. Ви можете отримати цю перевагу, вживаючи не менше 1 порції та не більше 6 порцій шоколаду на тиждень. Дослідники вважають, що його користь для здоров’я серця пов’язана з великою кількістю флаванолів, таких як епікатехіни, катехіни та проціанідини.

Покращення травлення. Мікробіом вашого кишечника –  сукупність бактерій, вірусів, грибків та архей, які живуть у вашому шлунково-кишковому тракті – пов’язаний із багатьма сферами вашого здоров’я, починаючи від підтримки здоров’я шкіри, і закінчуючи апетитом і регулюванням настрою. Для нормальної роботи кишечника важливо, щоб корисні бактерії переважали над шкідливими. Ось тут на сцену виходить шоколад. Поліфеноли какао, що містяться в темному шоколаді, пов’язані з ростом корисних кишкових бактерій. У дослідженні, проведеному на здорових добровольцях, було встановлено, що споживання напоїв з високим вмістом какао протягом чотирьох тижнів суттєво збільшило ріст двох штамів пробіотичних бактерій. Це дослідження припускає, що поліфеноли какао можуть виступати як пребіотики (тобто пожива для ваших пробіотиків).

Зниження рівня запалення. Незначне запалення – це добре, це природна реакція нашого організму на стрес. Але хронічне запалення, яке найчастіше викликає неправильне харчування, може спричинити серйозні проблеми зі здоров’ям навіть на клітинному рівні. Хронічне запалення пов’язане із захворюваннями серця, раком та діабетом. Також воно впливає на наш апетит та обмін речовин.

Дослідження, опубліковане в The American Journal of Clinical Nutrition, показало, що помірне вживання темного шоколаду допомагає відновити клітини і запобігти подальшим пошкодженням, спричиненим запаленням. Цей ефект також приписують флаванолам какао, які мають протизапальні властивості.

Поділись


Новини партнерів