Що стається з організмом при регулярному недосипанні

При сучасному напруженому графіку люди повинні виконувати величезну кількість завдань одночасно, тож часу для себе майже не лишається. Більшість із нас в кінцевому підсумку порушують графік сну. Дорослим людям рекомендується спати 7-9 годин щодня. Якщо ви спите менше, це може мати цілий ряд серйозних наслідків для здоров’я, пише Жіночий світ з посиланням на Times Now.

Ось, як нестача сну може вплинути на ваш організм:

Зростає ризик серцево-судинних захворювань. Нестача сну поступово ослаблює імунну систему, що збільшує ризик  розвитку серцевих захворювань, інсультів, діабету та гіпертонії.

Зростає ризик розвитку раку. Постійне недосипання може спричинити серйозний гормональний дисбаланс та інші проблеми зі здоров’ям. Зростає також ризик розвитку деяких видів раку, таких як рак молочної залози, рак передміхурової залози та колоректальний рак. Ці різновиди раку відносять до гормонозалежних.

Погіршуються когнітивні функції. Центральна нервова система людини сильно страждає через нестачу сну. У людей, які не отримують достатньо ​​сну, частіше виникають проблеми з психічним здоров’ям та порушення сну. Крім того, людина може відчувати більші перепади настрою, роздратування та виснаження. Недосипання може значно погіршити пам’ять.

Знижується статевий потяг. Через падіння рівня тестостерону чоловіки, які недосипають, частіше страждають від зменшення статевого потягу. Це також пов’язано з тим, що нестача сну може призвести до значного погіршення настрою людини.

Зростає вага. Недосипання може каталізувати процес набору ваги, оскільки спричиняє гормональний дисбаланс в організмі. Зокрема, порушується баланс гормонів, які відповідають за відчуття ситості. В той же час, зростає секреція греліну, гормону, який стимулює апетит, що в кінцевому підсумку призводить до переїдання, а отже і до збільшення ваги.

Стан шкіри погіршується. Недосипання може негативно позначитись на нашій шкірі. Можуть з’явитись зморшки, шкіра стане менш гладенькою та пружною, з’являтимуться заломи та темні кола під очима.

Поділись


Новини партнерів