Що потрібно знати про зв’язок ожиріння та раку

Надмірна вага шкодить нашому здоров’ю одразу з кількох причин. Вона збільшує ризик ожиріння, діабету, проблем із щитовидною залозою, СПКЯ та ряду інших захворювань, пов’язаних з гормональним дисбалансом, пише Жіночий світ з посиланням на NDTV Doctor.

Що ще більше шокує, так це те, що дослідження визначили ожиріння, як винуватця 20% випадків смертей від раку у жінок та 14% у чоловіків. Дослідження показало, що кожна додаткова одиниця ІМТ збільшувала ризик смерті на 10%, а також що 40% випадків раку, зафіксовані з 2014 року, були пов’язані з ожирінням.

Надмірна кількість жиру в організмі може призвести до хронічного запалення. Воно може змусити підшлункову залозу виділяти більше інсуліну. Надлишок жирових клітин також утворює додатковий естроген. Надмірна кількість цього гормону може спонукати клітини організму ділитися інтенсивніше. Ці нові клітини можуть призвести до утворення пухлин.

Однак хороша новина полягає в тому, що підвищений ризик, спричинений ожирінням, можна зменшити, якщо займатись лікуванням його першопричини.

Важливо розуміти, що ожиріння – це прогресуюче, складне та багатофакторне захворювання, яке потребує медичного втручання. Допомогти зрозуміти, страждаєте ви на ожиріння чи ні, може індекс маси тіла (ІМТ). Це відношення ваги тіла до зросту. ІМТ більше 30 класифікується як ожиріння класу 1; вище 35 – важке ожиріння класу 2; і вище 40 класифікується як тяжке ожиріння класу 3.

Людям з ожирінням класу 2 або 3 буде складно схуднути тільки за допомогою здорової дієти та фізичних вправ. Їм може знадобитись баріатрична операція. Але перед її проведенням потрібно проконсультуватись з кількома фахівцями, аби впевнитись, що вона буде безпечною для вас.

Крім того, обов’язково потрібно обговорити з лікарем свій план харчування та тренувань. Будь-яка самодіяльність на цій ниві може бути шкідливою і навіть небезпечною.

Поділись


Новини партнерів