3 фактори, які можуть впливати на результати вимірювання артеріального тиску

Попри поширену думку, всі люди, незалежно від віку та статі, повинні стежити за показниками артеріального тиску. Надто низький чи надто високий тиск можуть мати сильний негативний вплив на здоров’я людини. Більше того, обидва ці стани в кінцевому підсумку можуть призвести до низки інших хронічних захворювань, якщо їх не контролювати. Наприклад, дуже добре відомий зв’язок між гіпертонією (високим кров’яним тиском) та захворюваннями серця, пише Жіночий світ з посиланням на News 18.

За даними Американської кардіологічної асоціації, нормальним вважається тиск 120/80 мм рт. ст. Показники артеріального тиску вище 130/90 мм рт.ст. вважаються високими, а нижче 90/60 – низькими. Якісний апарат для вимірювання тиску та його правильне використання мають першочергове значення для того, щоб ви могли стежити за цими показниками.

Ви повинні знати, що положення рук та тіла можуть вплинути на результати вимірювання. Більше того, незалежно від вашого віку, показники артеріального тиску можуть відрізнятися на обох руках. Ось що вам потрібно знати про фактори, що впливають на показники артеріального тиску, які ви отримаєте:

Положення рук. Дослідження, опубліковане в Journal of Hypertension у 2003 р., показало, що, спираючись руками на стіл під час вимірювання артеріального тиску, ви, ймовірно, отримаєте зовсім інші показники, ніж коли руки розслаблені. В першому випадку ви побачите підвищені показники, тоді як у другому ви матимете нижчі показники, ніж фактичні. Отже, дослідники рекомендують підтримувати руку під час читання таким чином, щоб лікоть знаходився на рівні серця.

Положення тіла. Дослідження, опубліковане в Journal of Clinical Nursing у 2007 році, свідчить про те, що вимірювання артеріального тиску, зроблені в положенні лежачи або стоячи, з більшою ймовірністю є невірними. Коли ви встаєте, ваша кров приливає до ваших ніг, призводить до зменшення кров’яного тиску у верхній частині тіла. Коли ви лежите, все буде навпаки буде навпаки. Тож коли ви вимірюєте артеріальний тиск, краще просто сидіти прямо.

Рука, на якій ви вимірюєте тиск. У статті, опублікованій в Harvard Health Publishing, сказано, що показники артеріального тиску можуть відрізнятися залежно від того, на якій руці ви проводите вимірювання. Ця різниця між показниками може становити лише кілька мм рт. ст., але дослідження показують, що якщо вона перевищує 10 мм рт. ст., це може сильно нашкодити вашому здоров’ю.

Нове дослідження, опубліковане в журналі Hypertension, показало, що якщо показник систолічного артеріального тиску (верхнє число) на різних руках має різницю навіть у 5 мм рт. ст., то це збільшує ризик як усіх причин, так і смерті, пов’язаної з серцево-судинними захворюваннями. Це ж дослідження припускає, що різниця в 10 мм рт. ст. є верхньою межею норми, і що вимірювання артеріального тиску на обох руках необхідно для правильної оцінки ризиків серцевих захворювань.

Поділись


Новини партнерів