5 можливих причин ранкової сухості у роті

Ви коли-небудь прокидались із відчуттям сильної сухості в роті, яка викликає відчуття дискомфорту? Якщо відповідь ствердна і це у вас регулярне явище, вам варто розібратись у його причинах, пише Жіночий світ з посиланням на Health shots.

Ксеростомія – це медичний термін, що позначає сухість у роті. Як правило, вона пов’язана з відсутністю слини в роті. Цей стан, також відомий як гіпосалівація, ускладнює навіть мовлення і ковтання.

Як правило, у сухості в роті є конкретні причини. І хоча більшість із них не несуть загрози нашому здоров’ю, вам все ж варто дізнатись, що відбувається, щоб позбутись цього набридливого симптому.

Ось 5 найпоширеніших причин ксеростомії:

Ви приймаєте певні ліки. Деякі ліки можуть викликати сухість у роті. Препарати від тривоги, депресії, болю та спазмів часто можуть призвести до сухості в роті. Якщо ви почали відчувати її після того, як почали приймати нові ліки, найкраще поговорити зі своїм лікарем і попросити замінити медикаменти.

Ви дихаєте через рот. Дихання ротом, особливо уві сні, є однією з найпоширеніших причин гіпосалівації. Якщо у вас є така звичка, варто розібратись, чому вам комфортніше дихати через рот.

Більше того, ви, швидше за все, прокинетесь із сухістю у роті, якщо хропите, згідно з дослідженням, опублікованим у Journal of Sleep Research.

Ви курили та/або пили алкоголь. Куріння не тільки негативно впливає на функцію легенів, але також може призвести до зменшення секреції слини, викликаючи сухість у роті. Дослідження, опубліковане в Journal of Dental Research, Dental Clinics, Dental Prospects, показало, що 39% курців повідомляють про сухість у роті. Більше того, алкоголь може спричинити зневоднення, яке також робить ваш рот сухим.

Ви зневоднені. Якщо ви вживаєте недостатньо вологи, ваш тіло зневоднюється, і рот також. Тому переконайтесь, що ви випиваєте достатньо води протягом дня.

У вас діабет. У вас може бути сухість у роті через високий рівень цукру в крові або ліки, які ви приймаєте для його зниження. Отже, переконайтесь, що ви тримаєте симптоми діабету під контролем, і регулярно консультуйтеся зі своїми лікарями, щоб краще впоратися з симптомами.

Поділись


Новини партнерів