Чим відрізняються симптоми діабету 1 і 2 типу

Діабет – це хронічне захворювання, яке викликає збільшення рівня цукру в крові та низку симптомів, починаючи від спраги і закінчуючи втомою. Існує два основних типи діабету – перший та другий, пише Жіночий світ.

Діабет 1 типу – це аутоімунне захворювання, спричинене тим, що імунна система атакує підшлункову залозу, перешкоджаючи виробленню інсуліну. Цей гормон відповідає за регулювання рівня цукру в крові та перенесення глюкози у клітини, щоб забезпечити їх енергією. Тобто організм здатен розщеплювати вуглеводи на глюкозу, але без інсуліну не може перенести їх у клітини. Тому вона накопичується у крові.

Якщо тривалий час не лікувати діабет, він може викликати ускладнення, пов’язані з очима, нирками, ногами та серцем.

На діабет 1 типу припадає лише 8% всіх випадків діабету, решта – це діабет 2 типу, пов’язаний з неправильним способом життя.

Вчені все ще не мають 100% впевненості щодо причин діабету 1 типу. Головним фактором ризику вважається генетика. Але не завжди – генетичну схильність виявили лише у 90% людей, що страждають на діабет 1 типу.

Як при цукровому діабеті 1, так і при діабеті 2 типу, у вашому організмі не вистачає інсуліну.

При діабеті 1 типу імунна система сама атакує підшлункову. Тоді як діабет 2 типу, як правило, пов’язаний з ожирінням та віковим фактором, і виникає, коли ваше тіло не виробляє достатньо інсуліну або ваші клітини не реагують на його дію.

І те, і інше призводить до того, що глюкоза залишається в крові, замість того, щоб бути використаною для забезпечення організму енергією. Близько 90% людей, які страждають на діабет, страждають на саме на діабет 2 типу.

Симптоми діабету 1 а 2 типу однакові, але з’являються з різною швидкістю. При цукровому діабеті 1 типу симптоми з’являються швидше, тому виявити їх та поставити діагноз може бути простіше. Симптоми діабету 2 типу з’являються поступово, тому помітити їх складніше.

Для контролю симптомів діабету 2 типу існує значно більше способів, ніж для симптомів діабету 1 типу. Так як на діабет 2 типу має значний вплив ваш спосіб життя, фізична активність і здорова дієта можуть вам допомогти.

Поділись


Новини партнерів