Науковці з’ясували, як кислоти омега-3 впливають на серцевий ритм

Ми вже знаємо, що жирні кислоти омега-3 корисні для здоров’я серця. Та механізм їх впливу на серце досі залишався не надто зрозумілим. Нове дослідження може пролити світло на це питання, оскільки виявило зв’язок між споживанням великої кількості жирних кислот омега-3 та серцевим ритмом, пише Жіночий світ.

Раніше деякі дослідження показали, що повільне відновлення серцебиття (HRR) може призвести до серйозних серцево-судинних захворювань та подій, включаючи інфаркт. Отже, важливо мати оптимальний показник HRR для збереження здоров’я серця.

Стівен В. Фарес, співавтор дослідження, опублікованого в журналі PLEFA, сказав: “Попередні дослідження дозволяли припустити, що поліненасичені жирні кислоти омега-3 (n-3 PUFA) можуть сприятливо впливати на серцевий вегетативний тонус. Однак даних щодо зв’язку n-3 PUFA та відновлення частоти серцевих скорочень (HRR) у здорових дорослих дуже небагато”.

У дослідженні взяли участь 13 912 пацієнтів Cooper Clinic у місті Даллас, штат Техас. HRR розраховували шляхом віднімання частоти серцевих скорочень за 1, 3 та 5 хв активного періоду відновлення від максимальної частоти серцевих скорочень. Учасників поділили на групи, що мають низький (<4%), нормальний (4-8%) або високий (> 8%) індекс Омега-3 (O3I).

Що вищим був показник О3І, то більшим був показник HRR. Кореляція була помітна у людей обох статей, але в жінок вона була більш вираженою. Вчені дійшли висновку, що жирні кислоти омега-3 мають велике значення для відновлення серцебиття та здоров’я серцево-судинної системи.

Ось кілька продуктів, що можуть забезпечити вас жирними кислотами омега-3:

  • Жирна риба
  • Волоські горіхи
  • Соя
  • Насіння
  • Брюссельська капуста
Поділись


Новини партнерів