Як зрозуміти, що вам не вистачає білка

Білок – це будівельний матеріал для нашого організму. Якщо ви не будете включати в раціон достатню кількість цього макроелемента, то можете заплатити високу ціну. Навіть якщо ви дотримуєтесь вегетаріанської або веганської дієти, існує багато джерел білка, які ви можете включити до свого раціону, пише Жіночий світ.

Джерела білка можна підібрати на будь-який смак – від продуктів тваринного походження, таких як м’ясо, молочні продукти, яйця, риба та морепродукти, до рослинних білків, таких як цільні зерна, горіхи, насіння, соєві продукти та навіть деякі овочі, такі як шпинат та горох.

Якщо вам не вдається додати достатню кількість білка у свій звичайний раціон, ризик несприятливих наслідків для здоров’я може бути досить високим. Дослідження 2016 року, опубліковане в Scientific Reports, показує, що споживання білка викликає важливі адаптаційні реакції в організмі, які регулюють вживання їжі, витрати енергії та метаболізм. Недостатня кількість цієї поживної речовини може не тільки зробити вас млявими та втомленими, але також може призвести до втрати м’язової маси і важкої форми дефіциту білка, відомого як квашіоркор.

Тому вживання адекватної кількості білка є важливою умовою збереження здоров’я. Якщо вам не вистачає цього макроелемента, ваше тіло подасть вам сигнал про це за допомогою певних симптомів.

  • Слабкість та втома. Білок забезпечує нам велику кількість енергії, тому його нестача викликає слабкість та сонливість.
  • Втрата м’язової маси. Білок – це важлива для побудови м’язів поживна речовина. При його нестачі організм починає руйнувати скелетні м’язи, щоб забезпечити себе енергією. Тоді зменшується м’язова маса і, відповідно, фізична сила. Це може сильно вплинути на якість життя людини.
  • Посилений голод. Тілу потрібне паливо для того, щоб нормально функціонувати, а білок відомий тим, що забезпечує тривале відчуття ситості. Тому коли тіло відчуває дефіцит білка, воно намагається компенсувати її, посилюючи апетит. Проблема полягає в тому, що це збільшує потяг до калорійної високообробленої їжі, яка може призвести до збільшення ваги, ожиріння та інших ускладнень.
  • Зниження імунітету. Навіть незначна нестача білка може завдати удару по вашому імунітету. Якщо ви стали хворіти частіше, можливо, вам варто їсти більше білкових продуктів. Також дефіцит білка уповільнює загоєння ран.
  • Раннє старіння. Дослідження, опубліковане в Indian Dermatology Online Journal  в 2019 році, припускає, що наслідки низького рівня білка можуть почати проявлятися і на шкірі, нігтях і волоссі. Витончення волосся, ламкість волосся та нігтів, зморшки або пігментація шкіри та випадання волосся – деякі загальні ранні ознаки нестачі білка у вашому раціоні.
Поділись


Новини партнерів