5 коренеплодів, які мусять бути у вашому раціоні

Коренеплодом називається видозмінений потовщений цибулеподібний головний корінь рослини, який виконує функцію накопичувача поживних речовин. Ці речовини служать поживою для рослин в зимові місяці. Можуть вони стати потужним джерелом поживних речовин і для людини, пише Жіночий світ.

Хоча коренеплоди мають високу поживну цінність, більшість із них низькокалорійні. При цьому багато з них доступні протягом всього року, тому ви легко можете урізноманітнити ними свій зимовий раціон.

Ось кілька коренеплодів, які можуть принести вам значну користь взимку та протягом всього року:

Редька. Біла редька багата на вітамін С, який допомагає зміцнити імунітет і боротися з інфекціями. Інші поживні речовини, такі як кальцій, магній та антиоксиданти, забезпечують вам інші переваги, такі як зміцнення здоров’я кісток та захист від вільних радикалів. Клітковина, що також присутня в цих коренеплодах, сприяє травленню.

Морква. Морква робить ваші страви більш яскравими і надає їм солодкуватого смаку, незалежно від того, готуєте ви підливу чи салати. Морква містить бета-каротин, який  допомагає запобігти серцевим захворюванням і покращує зір. Також у моркві міститься величезна кількість клітковини, яка сприяє травленню та підтримує відчуття ситості протягом тривалого часу. Це, в свою чергу, допомагає запобігти набору ваги.

Буряк. Буряк не лише додає стравам яскравого рожево-фіолетового кольору, з нього також можна приготувати смачний та корисний сік. Популярність буряку забезпечують низький вміст жиру та величезна кількість поживних речовин. Зокрема, буряк є потужним джерелом нітратів, які допомагають підтримувати здоровий рівень артеріального тиску. А антиоксиданти, які також містяться в буряках, покращують стан волосся і шкіри.

Зелена цибуля. Ви можете лише трохи прикрасити нею тарілку густого супу або зробити її одним з основних компонентів салату, в будь-якому разі вона посилить і підкреслить смак страв. Зелена цибуля допомагає підтримувати нормальний рівень артеріального тиску та глюкози в крові. Також вона покращує травлення завдяки високому вмісту клітковини.

Ріпа. Цей багатий на поживні речовини коренеплід містить вітамін С, калій, марганець та клітковину, що допомагає зміцнити імунну систему і допомагає боротись із застудою та її симптомами. Вважається, що антиоксиданти, присутні в ріпі, також запобігають розвитку раку.

Поділись


Новини партнерів