4 способи знизити рівень холестерину без ліків

Холестерин не є абсолютним злом для нашого організму, у певній кількості він навіть необхідний для його нормального функціонування. Однак високий рівень холестерину у крові призводить до утворення жирових відкладень на стінках судин, які збільшують ризик виникнення хвороб серця. Вони досі залишаються провідною причиною смерті людей у всьому світі, пише Жіночий світ.

Існують способи тримати рівень холестерину під контролем. Для цього потрібні здорове харчування та регулярні фізичні вправи. Ось 4 способи знизити рівень холестерину, не приймаючи ліки:

Вживати насіння льону. Лляне насіння та лляна олія містять альфа-ліноленову кислоту (ALA), яка є однією з основних омега-3 жирних кислот. Хоча поки не встановлено зв’язку між споживанням насіння льону та зменшенням ризику хвороб серця, є вагомі докази того, що лляне насіння та лляна олія можуть знизити рівень холестерину.

Було проведено дослідження щодо здатності насіння льону та риб’ячого жиру знижувати рівень тригліцеридів.

Також науковці вивчають корисні ефекти, які насіння льону може мати при різних хворобах і станах, починаючи від раку, закінчуючи діабетом та остеопорозом.

Зменште споживання транс-жирів. Для зниження рівня холестерину у крові медики часто радять виключити з раціону транс-жири. Кардіолог Сюзанна Штейнбаум пояснила: “Вони підвищують рівень ЛПНЩ, знижують рівень ЛПВЩ і збільшують ризик розвитку серцевих захворювань та інсульту”.

Транс-жири містяться у смажених продуктах, хлібобулочних виробах, тощо. На етикетках їх позначають, як “гідрогенізовану олію”.

Споживайте більше клітковини. Їжа з високим вмістом розчинної клітковини, така як вівсяна каша, яблука, чорнослив та квасоля, зменшує засвоєння холестерину в організмі. Дослідження показують, що споживання 5-10 г клітковини на день дозволяє знизити рівень холестерину у крові. Споживання клітковини варто збільшувати поступово, щоб уникнути спазмів і здуття живота.

Включіть в раціон артишоки. Артишоки в перспективі можуть стати доволі популярним засобом для зниження рівня “поганого” холестерину.

Дослідження, проведене за участі 700 людей, показало, що вживання екстракту листя артишоків протягом 5-13 тижнів дозволило знизити рівень холестерину ЛПНЩ та загального рівня холестерину. Крім того, дослідження, проведене на 143 дорослих з високим рівнем холестерину, показало, що екстракт листя артишоку, який учасники вживали щодня протягом шести тижнів, призводить до зменшення загального рівня холестерину та холестерину ЛПНЩ на 18,5% та 22,9% відповідно.

Поділись


Новини партнерів