Науковці назвали найпоширеніший симптом коронавірусної інфекції

Було б передчасно говорити про завершення пандемії, яка перевернула наше життя наприкінці минулого року. Однак, у нас є приводи для оптимізму. Вакцинація населення вже почалась у країнах, які розробляли власні вакцини. А доки вона не стане масовою, допомогти уповільнити поширення хвороби може більш глибоке розуміння симптомів, пише Жіночий світ.

Науковці продовжують аналізувати величезний обсяг даних про симптоми, які з’являлись у пацієнтів із COVID-19 протягом всієї пандемії. Нещодавнє дослідження, опубліковане в British Medical Journal (BMJ), мало на меті охарактеризувати симптоми коронавірусної інфекції серед населення Ісландії.

Дослідження включало всіх осіб, у яких позитивний результат тесту на коронавірус поєднувався з гострим респіраторним дистрес-синдромом між 17 березня та 30 квітня 2020 року.

Всі випадки були виявлені трьома шляхами: цілеспрямоване тестування осіб, у яких підозрюють коронавірус, відкрита перевірка осіб, що звертались до фахівців, та вибіркова перевірка населення. За симптомами хворих стежили від моменту виявлення хвороби і аж до моменту одужання.

Серед 1564 людей, у яких виявили вірус SARS-CoV-2, найпоширенішим симптомом була міалгія. Міалгію визначають, як біль у м’язах, а також біль, що вражає зв’язки, сухожилля та фасції, м’які тканини, що з’єднують м’язи, кістки та органи.

За міалгією (55%) йшов головний біль (51%) та кашель (49%). Лихоманка та задишка (утруднене дихання) виявились менш поширеними, ніж вважалось раніше. Хоча це дослідження показало значну поширеність міалгії серед хворих на COVID-19, ВООЗ не включила її до списку основних симптомів цієї хвороби.

Фахівці з охорони здоров’я вважають головними попереджувальними ознаками високу температуру, постійний кашель, втрату або зміну нюху та відчуття смаку. У більшості людей, хворих на коронавірус, є принаймні один із цих симптомів.

Поділись


Новини партнерів