Дослідження показало, що сир та вино можуть зменшити ризик розвитку деменції

Деменція – це група розладів, пов’язаних із погіршенням функціонування мозку. На даний час лікування деменції не існує. Тому її профілактика є особливо важливою. Їжа, яку ми вживаємо, може мати прямий вплив на гостроту нашого розуму у майбутньому. Нове дослідження продемонструвало, що сир та вино можуть допомогти уповільнити когнітивний спад, пише Жіночий світ.

Гарантовано запобігти деменції неможливо, та експерти стверджують, що ви можете зробити кілька простих кроків для зниження ризику. Наприклад, ви можете правильно та збалансовано харчуватись.

Дослідження, опубліковане в Journal of Alzheimer’s Disease науковцями з Університету штату Айова, являє собою перший широкомасштабний аналіз, який пов’язує конкретні продукти харчування з когнітивними показниками у подальшому.

Команда вчених проаналізувала дані дані 1787 дорослих людей віком від 46 до 77 років. Учасники пройшли тест на рухомий інтелект, а також пройшли опитування стосовно споживання певних продуктів та алкоголю. Анкета містила питання про вживання свіжих фруктів, сухофруктів, сирих овочів та салату, варених овочів, жирної риби, нежирної риби, обробленого м’яса, птиці, яловичини, баранини, свинини, сиру, хліба, круп, чаю та кави , пива та сидру, червоного вина, білого вина, шампанського та лікеру.

Науковці  зробили одразу кілька висновків:

  • Сир найкраще захищає від вікових когнітивних проблем, навіть якщо почати вживати його у зрілому віці.
  • Щоденне вживання алкоголю, особливо червоного вина, було пов’язане з поліпшенням когнітивних функцій.
  • Щотижневе споживання баранини, але не інших різновидів червоного м’яса, корелювало з довготривалим покращенням когнітивних здібностей.
  • Надмірне споживання солі може ще більше підвищити ризик розвитку хвороби Альцгеймера у людей, яким вона уже загрожує.

Це не вперше раціон харчування пов’язують з ризиком виникнення деменції. Спостережні дослідження показують, що правильна дієта може зменшити ризик розвитку хвороби Альцгеймера до 53%, а також уповільнити когнітивний спад та поліпшити словесну пам’ять.

Найбільше надій зараз покладають на дієту MIND, розроблену на основі середземноморської дієти та дієти DASH, призначеної для лікування гіпертонії.

Поділись


Новини партнерів