Гарвардські вчені виявили несподіваний вплив ожиріння на ракові пухлини

Ожиріння та надмірна вага – це не лише косметична проблема. Більшість людей у світі прагнуть, щоб їхній ІМТ відповідав нормі, оскільки розуміють важливість нормальної  ваги для збереження здоров’я всього організму, пише Жіночий світ з посиланням на Times Now.

Ожиріння пов’язане з високим ризиком таких захворювань, як діабет 2 типу, хвороби серця і навіть рак. Раніше різні дослідження вивчали вплив ожиріння на ризик виникнення раку. Вони виявили, що воно не тільки збільшує ризик раку, але також може погіршити прогноз та знизити шанси на виживання у тих, хто вже захворів. Дослідники також вивчали, як процеси, пов’язані з ожирінням, можуть пришвидшити ріст пухлини.

Однак нове дослідження, проведене науковцями з Гарварду, детально продемонструвало, як ожиріння може призвести до прискорення росту пухлин.

Дослідження проводилось на мишачій моделі. За його результатами, ожиріння сприяє тому, що ракові клітини перемагають імунні у боротьбі за паливо.

Дослідження було опубліковане в журналі Cell 9 грудня. Воно показало, що дієта з високим вмістом жиру зменшила кількість та протипухлинну активність CD8 + Т-клітин. Ці клітини є критично важливим типом імунних клітин всередині пухлин. Коли ракові клітини перепрограмують свій метаболізм у відповідь на збільшення доступності жиру, вони використовують багаті на енергію молекули жиру, позбавляючи імунні клітини палива. Це прискорює ріст пухлини.

Дослідники також виявили, що блокування такої метаболічної активності може допомогти зменшити ріст пухлини. Оскільки Т-клітини CD8 + є основним типом клітин, що використовуються в імунотерапії для лікування раку, дослідження висвітлює нові стратегії, які можуть бути використані для такої терапії.

“Імунотерапія раку має значний вплив на життя пацієнтів, але вона приносить користь не всім”, – сказала співавторка дослідження Арлін Шарп.

“Зараз ми знаємо, що між Т-клітинами і клітинами пухлини відбувається метаболічне “перетягування каната”, на результати якого впливає ожиріння”, – сказала Шарп. “Наше дослідження показує напрямок для вивчення цієї взаємодії, що може допомогти нам знайти нові комбіновані методи лікування раку”.

Ця модель була застосована до різних типів раку, включаючи колоректальний, рак молочної залози, меланому та рак легенів. Автори виявили, що коли мишей тримали на нормальній дієті або дієті з високим вмістом жиру, остання призводила до збільшення маси тіла та інших змін, пов’язаних із ожирінням, що тягло з собою зміни в рості пухлин.

Поділись


Новини партнерів