Що трапляється з організмом при нестачі сну

Нарівні зі здоровим харчуванням і регулярними вправами, правильний графік сну теж має величезне значення для підтримки загального здоров’я організму. Однак, цей фактор часто залишається поза увагою. Також багато людей страждає на різноманітні розлади сну, як безсоння, синдром неспокійних ніг, апное, тощо, пише Жіночий світ з посиланням на NDTV.

Головним фактором, що порушує наш графік сну є використання комп’ютерів та смартфонів. Нестача сну пов’язана з цілою низкою проблем зі здоров’ям, як фізичним, так і психічним.

Ось, які зміни можуть трапитись з вашим тілом, якщо воно не буде отримувати належного відпочинку:

Погіршиться стан серця. Дослідження показують, що нерегулярний графік сну може негативно впливати на здоров’я серця та збільшувати ризик серцево-судинних захворювань. При чому це стосується не тільки нестачі сну, а і його надлишку. Для зміцнення здоров’я серця потрібно дотримуватись гігієни сну, правильно харчуватись та залишатись фізично активними.

Може виникнути гормональний дисбаланс. Режим сну має тісний зв’язок із секрецією гормонів. Нестача сну призводить до порушення секреції гормонів голоду, гормонів росту, тощо. Нормалізація циклу сну може допомогти відновити баланс гормонів.

Ви постійно почуватиметесь втомленими. Коли ви спите правильно, то зранку прокидаєтесь свіжими та відпочилими. Ваше тіло встигло відновитись і може нормально функціонувати. В той же час нестача сну змусить вас постійно відчувати втому.

Ви можете набрати вагу. Нестача сну – це одна з поширених причин набору зайвої ваги. Недосипання змушує вас споживати більше калорій, що призводить до збільшення маси тіла.

Знижується якість життя. Відсутність нормального відпочинку може впливати на ваш настрій, а також на ефективність виконання щоденних завдань. Ви можете втратити інтерес до діяльності, яка раніше вас цікавила.

Поділись


Новини партнерів