Як сир може знизити ризик виникнення хвороб серця

Коли ми говоримо про здорове харчування, навряд чи комусь спадає на думку улюблена сирна тарілка. Однак, вчені виявили, що витримані сири, включаючи чеддер, брі та пармезан можуть допомогти збільшити тривалість життя і навіть запобігти виникненню раку печінки, пише Жіночий світ з посиланням на Express.

Науковці з Техаського університету A&M виявили, що ці три сири містять хімічну речовину, яка називається спермідином. Вона допомагає запобігти розмноженню пошкоджених клітин печінки.

Це означає, що чеддер, брі та пармезан можуть потенційно допомогти запобігти таким захворюванням, як фіброз печінки, стан, при якому рубцева тканина накопичується і пошкоджує орган, що може призвести до раку.

У дослідженні вивчався вплив споживання сиру на мишей. Команда вчених виявила, що тривалість життя мишей зросла на колосальні 25%, коли їм давали сир.

Отримавши ці вражаючі результати, науковці вирішили провести опитування щодо харчування та медичне обстеження 800 італійців. У тих, хто повідомив про високе споживання спермідину, було виявлено нижчий артеріальний тиск і на 40% менший ризик виникнення серцевої недостатності. Також вони мали нижчий ризик розвитку інших серцево-судинних хвороб.

Спермідин також міститься в горосі, кукурудзі, сої та цільних зернах, які є більш здоровими продуктами. Однак, науковці відзначили важливість помірного споживання сиру.

Крім того, дослідження свідчать про користь кон’югованої лінолевої кислоти, яка міститься в сирах. Ця жирна кислота привернула до себе увагу науковців ще у 1980-их. Доведено, що вона запобігає розвитку атеросклерозу, зменшує жирові відкладення, одночасно збільшуючи м’язову масу тіла, та модулює імунні та/або запальні реакції. Наприклад, це підтвердило дослідження, проведене у 2012 році.

Інше дослідження, проведене ірландськими науковцями, продемонструвало, що люди, які вживають багато сиру, не мають вищого рівня холестерину, ніж інші. Хоча на даний час медики рекомендують утриматись від споживання продуктів з високим вмістом насичених жирів, таких як сир, при підвищеному рівні холестерину у крові.

Поділись


Новини партнерів