Чи потрібно непокоїтись через алергічні реакції на вакцину від коронавірусу?

Нові вакцини можуть викликати алергічні реакції, але як правило вони рідкісні та короткочасні. Британські контролюючі органи зараз вивчають повідомлення про алергічні реакції, що виникли у двох людей, які зробили щеплення новою вакциною Pfizer у вівторок, перший день вакцинації, пише Жіночий світ.

Алергічні реакції бувають на величезну кількість вакцин, і експерти кажуть, що це не є несподіванкою.

У дослідженні Pfizer-BioNTech, в якому брали участь 42 000 людей, показник ризику виникнення алергічної реакції був приблизно однаковим у тих, хто отримав вакцину від коронавірусу, та у тих, хто отримав плацебо. Рецензенти Управління з контролю за продуктами харчування та ліками США, які вивчали дані щодо безпечності вакцини, виявили, що 137 або 0,63% добровольців, які тестували вакцину, повідомили про симптоми, що вказують на алергічну реакцію, порівняно з 111 або 0,51% у групі, яка отримала плацебо.

Дослідження 2015 року в США, що вивчало ступінь анафілаксії – важкої алергічної реакції, що загрожує життю, показало, що вона виникає приблизно один раз на кожен мільйон доз вакцин. Дослідження розглядало дані дітей та дорослих, які отримали вакцини проти численних захворювань, включаючи поліомієліт, кір та менінгіт.

“Це не означає, що населення повинно турбуватись щодо безпечності вакцинації”, – сказав Стівен Еванс, експерт з вакцин у Лондонській школі гігієни та тропічної медицини.

Він зазначив, що навіть звична їжа може спровокувати сильні алергічні реакції.

Вчені заявляють, що люди можуть бути чутливими до окремих компонентів, що входять до складу вакцин, таких як желатин або яєчний білок, або до самої вакцини. Іноді людям з алергією на яйця рекомендують не робити щеплення від грипу, оскільки ця вакцина переважно вирощується на курячих ембріонах.

Симптоми алергічної реакції включають висипи, подразнення шкіри, кашель або проблеми з диханням.

Типові побічні ефекти для багатьох вакцин включають такі симптоми, як біль у руці в місці уколу, лихоманка та болі в м’язах. У дослідженні Pfizer учасники також повідомили про втому, головний біль та озноб.

Про більш серйозні побічні ефекти повідомляється контролюючим органам або медичним працівникам для подальшого розслідування. Але часто може знадобитися час, щоб визначити, чи вакцина спричинила побічний ефект, чи людина просто випадково зробила щеплення перед тим, як захворіти.

Поділись


Новини партнерів