7 продуктів, які варто включити в раціон при грипі та застуді

Коли змінюються сезони, значно зростають шанси підхопити грип та застуду. Перед цими хворобами однаково вразливі і діти, і дорослі. При цьому від них не існує ліків, ви можете проводити лише симптоматичне лікування, пише Жіночий світ з посиланням на News 18.

Правильне харчування може допомогти вашій імунній системі швидше впоратись із легкими захворюваннями. Крім того, деякі продукти мають лікувальні властивості.

Ось кілька продуктів, які варто додати до раціону, якщо у вас грип чи застуда, щоб швидше встати на ноги:

Часник. Вважається, що часник має протимікробні та противірусні властивості, які можуть допомогти в лікуванні грипу. Університетом Західної Австралії було проведено дослідження з метою визначення ефективності часнику у профілактиці застуди. Було дві групи учасників: ті, що вживали часник часник, та ті, що вживали плацебо, і було встановлено, що група часнику рідше хворіла на грип порівняно з групою плацебо. Також перша група також продемонструвала більш швидке одужання.

Імбир. Імбирний чай – це один з найпопулярніших домашніх засобів при застуді. Імбир має протизапальні властивості, що підтвердило дослідження, опубліковане у Journal of Medicinal Food, тому він допомагає заспокоїти хворе горло.

Супи. Супи не тільки сприяють здоровому апетиту, але й допомагають зволожити організм. Також вони можуть бути джерелом різних поживних речовин з овочів або курятини. Супи легше споживати, коли людина відчуває нудоту і витрату апетиту через хворобу. Дослідження також підтверджують, що курячий суп допомагає зменшити запалення, яке виникає через застуду.

Лимон. Лимони є чудовим джерелом вітаміну С і сприяють одужанню від застуди. Дослідження показали, що вітамін С корисний при лікуванні застуди, а також стимулює імунну систему, що сприяє зменшенню тяжкості грипу. Лимони можуть допомогти підтримувати електролітний баланс, щоб запобігти зневодненню, яке може трапитися через потовиділення та нежить – типові симптоми застуди. Випийте чашку теплого лимонного чаю або вичавіть у їжу трохи свіжого лимонного соку, щоб відновитись швидше.

Перець чилі. Найпоширенішими симптомами, пов’язаними із сезонним грипом, є біль у тілі, закладеність носа, нежить або чхання. Кайєньський перець, червоний перець чи інший гострий перець може допомогти полегшити симптоми нежиті та болю в тілі. Дослідження 2016 року свідчить, що капсаїцин, сполука, що міститься в перці чилі, має антиоксидантні та протизапальні властивості, які допомагають полегшити біль у тілі. Далі додається, що капсаїцин також зменшує виділення слизу і, отже, може допомогти полегшити нежить. Не бійтеся додавати в їжу дрібку порошку червоного чилі. Однак, якщо у вас є діарея, тоді краще уникати цієї приправи.

Мед. Мед використовували для боротьби із застудою здавна, а сьогодні наука підтвердила його ефективність. У серпні 2020 року дослідження, опубліковане Медичною школою Оксфордського університету, показало, що мед може бути не тільки корисним для полегшення симптомів інфекцій верхніх дихальних шляхів, але також визначило його як зручну альтернативу дорогим антибіотикам. Додайте чайну ложку меду до чашки вашого улюбленого чаю, для полегшення кашлю та інших симптомів грипу та застуди.

Куркума. Ця популярна спеція має протизапальні властивості та сприяє швидшому одужанню. Дослідження, опубліковане в The Journal of Clinical Immunology, стверджує, що куркума містить сполуку, відому як куркумін. Окрім протизапальних властивостей, куркумін також вважається потужним імуномодулюючим агентом, який зміцнює імунітет для боротьби з інфекціями. Під час приготування їжі додайте дрібку куркуми до неї. Ви також можете додати трохи куркуми в склянку теплого молока.

Поділись


Новини партнерів