Чому взимку ми набираємо вагу?

Зима – це сезон гарячого шоколаду та святкових ласощів. І відмовитись від всього цього ми просто не можемо, навіть якщо потім відчуваємо вину. Однак, коли ми не можемо зупинитись, це перетворюється на справжню проблему. Часто тільки навесні ми помічаємо, що більше не можемо влізти в улюблені джинси, пише Жіночий світ з посиланням на Heath shots.

Однак, винуватити самі тільки продукти не можна. Взимку наша вага збільшується через велику кількість факторів. Ось декілька з них:

Рівень фізичної активності падає. Ви помічаєте, що взимку все рідше виходите в люди, а замість цього лежите на дивані і дивитесь серіали? Хоча ми не впадаємо у сплячку, як це роблять ведмеді, але рівень фізичної активності у нас також знижується.

Згідно з дослідженнями, люди відчувають потребу накопичувати калорії, так само, як ведмеді, коли готуються до сплячки. Насправді є дослідження, які показують, що ми споживаємо додатково до 200 калорій на день. Це пов’язано зі страхом недоотримати отримати необхідні поживні речовини, коли взимку їжі стає менше, а також зі скороченням світлового дня.

Ми виробляємо більше гормонів сну. Оскільки взимку дні значно коротші, і ми не отримуємо достатньо сонця, рівень гормонів сну в організмі зростає. Дослідження показують, що наш епіфіз реагує на брак сонячного світла, виробляючи мелатонін, гормон сну, який змушує нас засинати. Відчуття сонливості, навіть тоді, коли спати зовсім не час, зменшує рівень енергії та мотивації.

Метаболізм посилюється. Деякі дослідження показують, що взимку метаболізм посилюється, щоб стабілізувати температуру тіла і зігріти нас у холод. Це збільшує витрати енергії, через що тіло починає вимагати більше їжі. Проблема у тому, що не завжди можна відчути, коли час зупинитись.

Щоб уникнути набору зайвих кілограмів, намагайтесь менше нервувати через можливе збільшення ваги, адже це дуже демотивує. Дотримуйтесь принципів здорового харчування, не піддавайтесь спокусі спробувати дієти, які обіцяють швидке схуднення та детоксикацію, а також намагайтесь більше рухатись.

Поділись


Новини партнерів