Чи потрібно кип’ятити молоко?

Багато хто воліє кип’ятити молоко перед тим, як пити його. Це справді дозволяє вбити шкідливі бактерії, які можуть у ньому розмножуватись, та це раціонально тільки для сирого молока. Пастеризоване молоко, яке продається у магазині, вже пройшло процес очищення від бактерій, тому його можна пити просто з упаковки, пише Жіночий світ з посиланням на ETimes.

Бактерії, що розмножуються в сирому молоці, можуть послабити імунну систему людини, та вплинути на її здоров’я. Особливо вразливими є вагітні жінки та діти. Тому на виробництві це молоко проходить декілька рівнів обробки, а також пастеризацію, яка видаляє домішки, бактерії та інші організми, що робить його придатним для вживання.

Кип’ятіння ж вже пастеризованого молока, особливо неодноразове, призводить до денатурації основних поживних речовин, які у ньому містяться. Простіше кажучи, коли пастеризоване молоко кип’ятять при температурі вище 100 градусів Цельсія більше 10 хвилин, це призводить до розпаду корисних речовин.

Наприклад, відомо, що молоко багате на вітамін D, який потрібен нам для засвоєння кальцію. Кип’ятіння молока зменшує кількість цього вітаміну у ньому, що зменшить і засвоєння кальцію з молока. В перспективі це може негативно позначитись на здоров’ї кісток.

Якщо ж ви все ж полюбляєте саме тепле молоко, ви можете трохи підігріти його перед вживанням. Головне – не кип’яти його протягом тривалого часу. В ідеалі його слід нагрівати протягом 4-5 хвилин на середньому вогні.

Сире молоко також варто кип’ятити не більше одного разу. Після цього його варто зберігати в холодильнику. Якщо ви знову захочете випити його теплим, розігрійте його, але не кип’ятіть.

Таким чином, все зводиться до типу молока, яке ви вживаєте. Користуйтесь цими порадами, щоб отримати від молока максимальну користь.

Поділись


Новини партнерів