Багато досліджень свідчать про те, як дефіцит вітаміну D може зашкодити загальному здоров’ю. Низький рівень вітаміну D може збільшити ризик захворювань кісток, серцевих захворювань, раку та інших таких серйозних проблем зі здоров’ям, пише Жіночий світ з посиланням на NDTV Food.
Деякі дослідження навіть показують, що нестача вітаміну D може зробити нас більш вразливими до COVID-19. А ще одне свіже дослідження показало, що здоров’я нашого кишечника також залежить від цієї поживної речовини!
Науковці з з Каліфорнійського університету в Сан-Дієго показали, що склад мікробіому кишечника людини пов’язаний з рівнем активного вітаміну D, який має велике для здоров’я кісток та імунітету.
Дослідження, опубліковане в журналі Nature Communications, показало, що вітамін D відіграє в організмі ще одну важливу роль. Для здоров’я кишечника та людського тіла загалом дуже важливе різноманіття кишкових бактерій. А воно, як виявилось, має тісний зв’язок з рівнем вітаміну D.
Команда науковців вивчала зразки калу та крові 567 чоловіків-американців, середній вік яких складав 84 роки. Під час проведення дослідження вчені виявили позитивну кореляцію між рівнем вітаміну D та різноманіттям бактерій, які живуть у кишечнику.
Тому достатня кількість вітаміну D важлива для зміцнення здоров’я кишечника та покращення травлення, що також має великий вплив на імунну систему.
Ось декілька продуктів, які варто включити в раціон, щоб збільшити споживання вітаміну D:
- Апельсини
- Гриби і страви з них
- Яєчні жовтки
- Соєве молоко
- Крупи