Науковці знайшли помітний симптом, який може вказувати на гіпертонію

Високий кров’яний тиск виникає, коли сила, з якою кров тисне на стінки артерій, стає занадто великою. Тоді серцю доводиться працювати інтенсивніше, щоб перекачувати кров по тілу, а це збільшує ризик виникнення серцевого нападу. Часто високий артеріальний тиск називають тихим вбивцею, бо він переважно не має симптомів, пише Жіночий світ з посиланням на Express.

Однак, багато досліджень показали, що це може бути не зовсім так. Наприклад, одне дослідження припускає, що може існувати зв’язок між високим кров’яним тиском та частотою нападів носової кровотечі.

Епістаксис – це медичний термін для позначення кровотечі з носа.

Взаємозв’язок між носовими кровотечами та гіпертонічною хворобою є предметом тривалих суперечок. Метою дослідження, опублікованого в Saudi Heart Association, було оцінити взаємозв’язок між носовими кровотечами та гіпертонією.

Дослідження проводилося в Медичному центрі Олая (Ер-Ріяд) протягом 11 місяців.

Загалом 80 пацієнтів було розділено на дві групи: Група A складалася з 40 пацієнтів, у яких спостерігався епістаксис, а Група B, яка також включала 40 пацієнтів, служила контрольною групою. Для всіх пацієнтів проводився 24-годинний амбулаторний моніторинг артеріального тиску. Спостереження велись протягом трьох місяців.

Наприкінці дослідження було встановлено, що носові кровотечі частіше виникали у тих пацієнтів, які мали в анамнезі артеріальну гіпертензію. Також спостерігалася позитивна кореляція між кількістю нападів носового кроку та показниками артеріального тиску.

Дослідники дійшли висновку, що “ризик рецидиву епістаксису був вищим у пацієнтів з гіпертонічною хворобою, а більш високий кров’яний тиск зробив управління епістаксисом складнішим”. Тобто пацієнти, які страждали від високого кров’яного тиску, стикались із носовими кровотечами значно частіше.

Тож якщо ви чсасто страждаєте від носових кровотеч, це має стати приводом перевірити показники вашого артеріального тиску та, за необхідності, відвідати сімейного лікаря.

Поділись


Новини партнерів