Як гіпертонія пов’язана зі стресом та що з цим можна зробити

Високий кров’яний тиск може з часом пошкодити ваше серце, життєво важливі органи органи та артерії. Це сильно збільшує ризик розвитку хвороб серцево-судинної системи. На рівень артеріального тиску впливає багато факторів, в тому числі і стрес, пише Жіночий світ з посиланням на Express.

За даними Британського фонду серця, короткострокове підвищення артеріального тиску, коли ви перебуваєте в стресі, є нормальним. Адже тоді організм вивільняє такі гормони, як адреналін, які запускають реакцію “бийся або тікай”. Адреналін прискорює серцебиття, а кров’яний тиск при цьому підвищується.

Після того, як стрес мине, артеріальний тиск повинен нормалізуватись. Однак, шкідливі звички, пов’язані зі стресом, як нездорове харчування та вживання занадто великої кількості алкоголю, можуть спричинити довгострокове підвищення артеріального тиску.

У дослідженні, яке проводила Національна медична бібліотека США, вивчався зв’язок гіпертонії та стресу. Науковці заявили, що генетичні та поведінкові фактори не повністю пояснюють розвиток гіпертонії  і з’являється все більше доказів, що психосоціальні фактори також можуть відігравати важливу роль.

Соціальні стосунки є джерелом емоційної та практичної підтримки, тому вони можуть зменшити негативні фізичні і психологічні наслідки стресу. Відсутність таких стосунків не лише позбавляє людину цих плюсів, а і сама по собі є джерелом стресу.

Соціальна ізоляція, що визначається з точки зору розміру та складу соціальної мережі (наприклад, сімейний стан, кількість близьких друзів та родичів, приналежність до релігійних чи інших груп) впливала на ризик розвитку серцево-судинних захворювань та смерті від усіх причин.

З іншого боку, стосунки можуть бути джерелом конфліктів, і стрес, пов’язаний з ними, теж несе нездорові наслідки для серця.

Всі ми в різний час життя відчуваємо стрес, але якщо він стає хронічним, то може мати сильний негативний вплив на здоров’я. Серед поширених побічних ефектів тривалого впливу стресу значиться і розвиток гіпертонії.

Саме тому дуже важливо знизити рівень стресу. Плануйте свій графік, щоб все встигати, займіться дихальними вправами, виділіть час для фізичної активності і здорового восьмигодинного сну.

Поділись


Новини партнерів