Вчені назвали ще одну небезпеку жіночого ожиріння

Жінки, що страждають на ожиріння, частіше стикаються з переломами стегна до 70 років, ніж жінки з нормальною вагою, пише Жіночий світ з посиланням на UPI.

Науковці проаналізували дані понад 12 700 із Фінляндії, що народились між 1932 і 1941 роками, і стежили за ними протягом 25 років.

Науковці з Університету Східної Фінляндії виявили зв’язок між ІМТ у віці 58 років та ризиком переломів стегна до 70 років. Вони також розглядали зв’язок між ІМТ у віці 70 років та ризик перелому стегна до 80 років.

Як і слід було очікувати, дослідники виявили, що ризик переломів стегна зростає з віком серед жінок із нормальною вагою, надмірною вагою та ожирінням, але ризик переломів стегна до 70 років зростає швидше саме у жінок із ожирінням.

“На підставі цього дослідження можна зробити висновок, що ризик перелому стегна у віці до 70 років, явно найвищий у жінок з ожирінням – і особливо у жінок з ожирінням, які мають щільність кісток нижче середньої. Пізніше, приблизно після 75 років, ризик перелому стегна швидше зростає у струнких жінок. Жінки, вага яких знаходиться на межі нормальної та надмірної, мабуть, мають найнижчий ризик такого перелому”, – сказав старший науковий співробітник університету Тоні Рікконен.

У жінок, що страждають на ожиріння, ризик перелому стегна становив 1% до 67 років, тоді як жінки із зайвою вагою досягли такого рівня ризику лише до 72 років.

У порівнянні з жінками із зайвою вагою, жінки з ожирінням досягли 2% ризику перелому стегна на 2,1 року раніше, ніж жінки із зайвою вагою, а 4% ризику – на 1,3 роки раніше. Відмінності між групами з віком зменшувались.

Також у жінок, які страждають на ожиріння, ризик смерті від причин, пов’язаних із переломом стегна, протягом 5 років після перелому був приблизно в 1,5 рази вищим, ніж у жінок з інших груп.

Після досягнення 75-річного віку ризик перелому стегна найшвидше зростав у худорлявих жінок, які мали ІМТ нижчий за норму. За даними дослідження, жінки, які перебувають на межі нормальної ваги та надмірної ваги, мали найменший ризик перелому аж до старості.

Дослідження було опубліковано цього тижня у журналі Osteoporosis International.

Поділись


Новини партнерів