За словами лікаря дієтолога Наталії Денисової, до числа простих продуктів, що підсилюють захист організму від раку, відносяться картопля, цибуля.
Денисова констатує, що розвиток ракових пухлин в організмі пов’язаний з клітинним руйнуванням, якому сприяє окислення їх оболонки, що провокує радіація, стрес і інші фактори. Боротися з цим небезпечним процесом ефективно допомагають антиоксиданти. Тому продукти, які їх містять є багатим джерелом, і рекомендуються вченими для захисту від раку.
«Потужними антиоксидантами є вітаміни C, E. На вітамін E багаті рослинні олії, особливо соняшникова, і горіхи. Вітамін C міститься у великій кількості в ківі, шипшині, чорній смородині і червоному перці, а також в картоплі і цибулі», – назвала лікар корисні продукти, включаючи прості і доступні.
Також антиоксидантами є речовини каротиноїди – конкретно лікопін. Організм забезпечують ним томати, перш за все, що пройшли термічну обробку. Дієтолог Денисова назвала лікопін одним з найкорисніших для чоловічого здоров’я: завдяки його дії скорочується ризик раку простати.
Ще один простий продукт для захисту від раку – це капуста.
«У різних видах капусти містяться Меркаптани -фітоз’єднання, важливі для профілактики гормональних пухлин», – пояснила Денисова.
Також дієтолог рекомендує вживати в їжу квасолю, злаки, насіння льону, кунжуту – ці продукти багаті лінгалінами, що додатково захищають клітини від руйнування. У зеленому чаї, яблуках в свою чергу, присутні катехіни – дані речовини теж наділені властивістю протистояти розвитку ракових утворень.
Резюмуючи, Денисова повідомила, що харчування, що забезпечує організму захист від пухлин, має бути обов’язково різноманітним.
Читайте також: 5 причин обирати свіжі продукти, а не заморожені