Які ускладнення може викликати синдром полікістозних яєчників

Синдром полікістозних яєчників – це гормональний розлад, на який страждає приблизно кожна п’ята жінка. У цьому стані кісти, заповнені рідиною, з’являються на поверхні яєчників, викликаючи порушення менструального циклу. Це одна з найпоширеніших гормональних проблем у молодих жінок, які намагаються завагітніти. Точна причина виникнення СПКЯ невідома, однак встановлено, що важливу роль відіграють підвищений рівень андрогенів, ожиріння і наявність діабету у самої жінки чи її кровних родичів, пише Жіночий світ з посиланням на ETimes.

Дослідження показують, що у 10% пацієнток із СПКЯ розвивається діабет. СПКЯ пов’язаний з інсулінорезистентністю. Підшлункова залоза намагається виробляти більше інсуліну для задоволення потреб організму, але його ефективність знижується, тож організм змушений виробляти його в більшій кількості.

Підвищений рівень інсуліну стимулює яєчники виробляти більше тестостерону, який може перешкоджати нормальній овуляції і може призвести до нерегулярного менструального циклу, вугрів та надмірного росту волосся на обличчі.

На думку кількох діабетологів, інсулін також сприяє посиленню апетиту або потягу до вживання солодощів. Крім того, він перешкоджає окисленню жирних кислот, що ускладнює процес спалювання жиру і, зрештою, сприяє збільшенню ваги. Ожиріння вважається основним фактором ризику як СПКЯ, так і діабету 2 типу.

При СПКЯ може зростати рівень холестерину у крові, а це тягне за собою збільшення ризику гіпертонії та серцевого нападу. Також ускладненнями від СПКЯ можуть бути апное сну, розлади настрою, депресію та біполярний розлад, рак ендометрію тощо.

Можливо, що ви хворієте на цукровий діабет, якщо помічаєте в себе такі симптоми:

  • Втома
  • Погіршення зору
  • Часта потреба у сечовипусканні, особливо вночі
  • Посилена спрага
  • Темні плями на шкірі
  • Повільне загоєння ран та порізів
  • Оніміння рук та ніг

Універсальних ліків від СПКЯ не існує, однак збалансоване та здорове харчування в поєднанні з регулярними фізичними вправами можуть виявитись корисними.  Жінкам, які страждають на ожиріння, слід зосередитись на зниженні ваги, оскільки це зменшує ризик ускладнень, пов’язаних із СПКЯ.

У деяких випадках лікарі радять приймати протизаплідні таблетки для нормалізації циклу та боротьби з прищами, волоссям на обличчі і втратою волосся.  Оскільки СПКЯ та діабет тісно пов’язані, жінкам, що страждають на СПКЯ потрібно регулярно перевіряти рівень глюкози в крові.

Поділись


Новини партнерів