Чи можуть діабетики їсти мед

Діабет 2 типу – це дуже поширене у всьому світі захворювання. Він належить до хвороб, спричинених неправильним способом життя. Людям, які на нього страждають, необхідно увесь час контролювати рівень цукру в крові за допомогою правильного харчування та фізичних вправ. Надто високий рівень цукру може призвести до пошкодження внутрішніх органів, особливо серця та нирок, тоді як занизький рівень глюкози в крові може призвести до втрати свідомості і навіть коми, пише Жіночий світ з посиланням на Times Now.

Одним із ключових моментів формування дієти для діабетиків є скорочення споживання цукру. Доданий цукор та десерти діабетикам вживати не рекомендується, адже вони здатні отримати достатню кількість глюкози зі звичайної їжі. Багато з тих, хто хворіє на цукровий діабет, намагається замінити рафінований цукор на натуральні підсолоджувачі, наприклад на мед.

Мед – це воскоподібна солодка речовина, яку виготовляють медоносні бджоли та інші подібні комахи. Відомо, що він має лікувальні та протизапальні властивості, що забезпечило йому популярність в якості домашнього засобу від болю в горлі, кашлю та застуди. Також мед часто використовується в кулінарії в якості замінника цукру.

Мед – це гарна альтернатива цукру, оскільки він практично не піддається обробці, не містить хімічних консервантів та порожніх калорій, однак коли мова йде про діабетиків, мед може виявитись на стільки ж шкідливим, як і цукор. Він може викликати різкий стрибок рівня глюкози в крові, а оскільки він навіть солодший за цукор, з ним треба бути ще обережнішими.

Глікемічний індекс меду становить 60-65. Він може змінюватись, залежно від того, який тип меду використовується та як він вживається. Однак, навіть найменший можливий глікемічний індекс меду є надто високим для діабетиків.

Все ж вони можуть ввести невелику кількість меду у свій раціон. Ось, як зробити це найкращим чином:

  • Додати кілька крапель меду для підсолодження чаю чи кави
  • Використовувати його в якості ліків від кашлю та застуди
  • Використовувати його в якості інгредієнта домашньої косметики для волосся та шкіри

Відсутність контролю за рівнем цукру в крові може призвести до розвитку серйозних ускладнень у людей, які хворіють на діабет. Навіть якщо вони вживають природні необроблені підсолоджувачі, їхню кількість потрібно ретельно контролювати. Допоможуть уникнути ускладнень також щоденні фізичні вправи та регулярні вимірювання рівня глюкози.

Поділись


Новини партнерів