4 багатих на антиоксиданти продукти, що мають бути на вашій кухні цієї зими

Процес окислення в нашому організмі може завдати серйозної шкоди, адже він пошкоджує клітинні мембрани та різні клітинні структури, такі як білки, ліпіди та ДНК. Це трапляється, коли кисень метаболізується, утворюючи нестабільні молекули, які називаються вільними радикалами. Вони віднімають електрони у інших молекул, завдаючи шкоди клітинам та клітинним структурам, пише Жіночий світ з посиланням на Health shots.

Антиоксиданти можуть допомогти нам запобігти хворобам, спричиненим вільними радикалами, оскільки вони захищають клітини від пошкоджень, спричинених процесом окислення.

Антиоксиданти присутні у багатьох продуктах харчування, і, згідно публікації Гарвардської медичної школи, дослідження показують, що вживання багатих на антиоксиданти фруктів, овочів та бобових пов’язане з меншим ризиком виникнення окислювального стресу, а також хвороб серцево-судинної системи та раку.

Ось 4 продукти, багатих на антиоксиданти, які вам варто включити в раціон цієї зими:

Квасоля. Квасоля багата на клітковину і є потужним джерелом антиоксидантів. Їх у ній міститься приблизно 2 ммоль на 100 грам. Кемпферол – це антиоксидант, що міститься в квасолі, і який має підтверджені наукою корисні властивості, як то зменшення хронічного запалення та пригнічення розвитку раку. Про це говорить дослідження, опубліковане в Science Direct.

Буряк. Буряк – чудовий інгредієнт, що має багатий харчовий профіль. Цей овоч містить широкий спектр необхідних вітамінів, антиоксидантів (1,7 ммоль на 100 грам), мінералів, а також клітковини. Він допомагає зміцнити здоров’я клітин, посилити метаболізм і ріст кісток. Крім того, він має позитивний вплив на імунну систему. Беталаїни, антиоксиданти, що міститься в буряках, знижують ризик раку в товстій кишці та травному тракті. Також вони мають протизапальні властивості.

Шпинат. Цей овоч містить велику кількість мінералів, вітамінів, антиоксидантів (0,9 моль на 100 г), і все це при надзвичайно низькій калорійності. Шпинат – це джерело лютеїну та зеаксантину, антикосидантів, які захищають наші очі від шкідливого УФ-випромінювання.

Темний шоколад. Чорний шоколад містить багато антиоксидантів, завдяки яким він  допомагає зменшити запалення в організмі, рівень “поганого” холестерину ЛПНЩ, а також кров’яний тиск. Крім того, цей різновид ласощів сприяє зниженню ризику виникнення серцево-судинних захворювань.

Поділись


Новини партнерів