Гормон, який зменшує голод, може допомогти у лікуванні ожиріння

Вчені виявили зв'язок між виробництвом серотоніну, дієтою і ожирінням

Нове дослідження показало, що гормон ліпокалін-2, який є у людей та мишей, може потенційно лікувати ожиріння, пише Жіночий світ з  посиланням  на UPI.

Раніше було встановлено, що LCN2, який виділяється кістковими клітинами, примушує мишей почуватись більш ситими після того, як вони поїли.

“LCN2 дає сигнал про насичення після їжі, змушуючи мишей обмежувати споживання їжі. Він надсилає цей сигнал у гіпоталамус”, – заявила провідна авторка дослідження Перістера-Іоана Петропулу в прес-релізі.

“Ми хотіли перевірити, чи має LCN2 подібний вплив на людину і чи зможе достатня його доза перетнути гематоенцефалічний бар’єр”, – сказала Петропулу.

Науковці виявили, що LCN2 допомагає зменшити відчуття голоду після їжі. Про це сказано у дослідженні, опублікованому у журналі eLife.

Дослідження проводилось шляхом вимірювання рівня LCN2 у крові учасників до та після їжі. Виявилось, що у людей з нормальною вагою рівень LCN2 зростає, що забезпечує відчуття ситості. В той же час, у людей, які мали надлишкову вагу чи ожиріння, його рівень знижувався.

Дослідники стверджують, що це свідчить про те, що зниження рівня LCN2 може сприяти ожирінню і що цей гормон потенціально може використовуватись для його лікування.

“Ми показали, що LCN2 проникає в мозок, потрапляє до гіпоталамуса і пригнічує потяг до споживання їжі у приматів”, – сказала старша авторка дослідження Ставрула Кустені.

Вчені сподіваються, що їхня робота закладе основи для подальших клінічних випробувань ефективності LCN2 для боротьби з ожирінням.

Поділись


Новини партнерів