Вчені з’ясували, як какао впливає на наш мозок

Здорові дорослі люди після легкого ураження судин демонстрували кращі результати складних тестів, а також швидше відновлення тканин мозку, якщо регулярно споживали флаваноли, які містяться в какао. Про це сказано в дослідженні, яке нещодавно було опубліковано у Scientific Reports, пише Жіночий світ з посиланням на Times Now.

У дослідженні взяли участь 18 людей, 14 з яких показали кращі результати після вживання флаванолів.

За словами Катаріни Рендейро з Університету Бірмінгема, хоча попередні дослідження демонстрували позитивний вплив продуктів, багатих на флаваноли, на функції судин, це вперше науковці виявили сприятливий вплив на судини головного мозку та когнітивні показники у дорослих молодих людей.

“Флаваноли – це невеликі молекули, що містяться у багатьох фруктах і овочах, а також у какао. Вони надають фруктам та овочам яскравого забарвлення, і , як відомо, покращують функцію судин. Ми хотіли дізнатися, чи корисні флаваноли також для роботи судин мозку, і чи це можуть вони мати позитивний вплив на когнітивні функції”, – каже вона.

Всі учасники були здоровими. Вони взяли участь у двох експериментах, в одному з яких вживали багате на флаваноли какао, а в другому – оброблене какао з низьким вмістом флаванолів. Ні учасники, ні дослідники не знали, яке какао використовувалось в кожному з експериментів.

Через дві години після вживання какао учасники дихали повітрям з 5% вуглекислого газу. Це приблизно в 100 разів більше, ніж міститься у нашій атмосфері. Це стандартний тест на реакцію судинної системи. Зазвичай вона реагує збільшенням припливу крові до мозку, щоб збільшити надходження кисню та вивести більшу кількість вуглекислого газу.

Виявилось, що судини учасників, які вживали какао з флаванолами, реагували на 1 хвилину швидше. Також після напою з високим вмістом флаванолів учасники більш успішно проходили когнітивні тести, виконуючи завдання на 11% швидше, порівняно з результатами, які вони демонстрували на початку дослідження. Втім різниця була помітна лише при виконанні складних завдань, на швидкість вирішення простих завдань какао ніяк не вплинуло.

При цьому вчені зауважили, що хоча в більшості учасників користь від вживання флаванолів була помітною, у чотирьох з вісімнадцяти учасників не було помітно жодних змін ні в надходженні кисню до мозку при збільшенні концентрації СО2 в повітрі, ні в результатах когнітивних тестів. Ці ж учасники демонстрували найкращий рівень оксигенації на початку дослідження, тож це може свідчити про те, що у людей, в яких судинна система і так добре функціонує, не так багато можливостей для покращення показників.

Загалом дослідження показало, що збільшення судинної активності після впливу флаванолів пов’язане з поліпшенням когнітивної функції.

Поділись


Новини партнерів