Три речі, які необхідно зробити для зниження рівня холестерину

Високий рівень холестерину дуже небезпечний для здоров’я, але в більшості випадків він не має жодних симптомів. Якщо його не контролювати, підвищений рівень холестерину може викликати проблеми з серцем або інсульт, пише Жіночий світ з посиланням на Express.

За словами дієтолога Крістіни Мамади, певна кількість холестерину в організмі нам потрібна. Однак, його надлишок у крові може призвести до блокування судин та спричинити серйозні негаразди зі здоров’ям.

Хоча вважається, що високий рівень холестерину – це проблема літніх людей, пані Мамада каже, що з ним можуть зіткнутись усі, незалежно від віку. Його можуть спричинити нездорова дієта, генетика, та вже наявні захворювання на кшталт діабету та гіпертонії.

Здорове харчування та регулярні фізичні вправи, за необхідності поєднані з прийомом спеціальних ліків, можуть допомогти вам тримати рівень холестерину під контролем.

Ось, які зміни у вашому способі життя знадобиться зробити, якщо ви хочете підтримувати здоровий рівень холестерину:

Киньте палити і скоротіть вживання алкоголю. Алкоголь розщеплюється нашою печінкою на тригліцериди та холестерин. Якщо вона не працює як належить, і не здатна вивести увесь зайвий холестерин з організму, це призводить до збільшення рівня холестерину у крові. Зловживання алкоголем може викликати зростання рівня ліпопротеїдів та значне зниження рівня холестерину ЛПВЩ, що сильно збільшує ризик розвитку серцевих хвороб.

Так само шкідливим для людей з високим рівнем холестерину є куріння. Воно робить “поганий” холестерин ЛПНЩ більш липким, що дозволяє йому міцніше чіплятись за стінки артерій, заважаючи кровотоку.

Скоротіть споживання насичених жирів. Споживання насичених жирів, наприклад тістечок, печива, жирного м’яса, вершкового масла, тощо, підвищує рівень холестерину у крові. Краще замінити їх на продукти, що містять здорові жири, корисні для серця. Це може бути риба, горіхи, насіння, авокадо та рослинні олії. Варто також уникати транс-жирів, які позначають на етикетках, як гідрогенізовану олію.

Споживайте менше смаженої їжі, віддавайте перевагу печеним стравам. Намагайтесь також їсти не менше, ніж 30 г клітковини кожного дня.

Регулярно виконуйте фізичні вправи. Яким би здоровим не було ваше харчування, фізична активність залишається обов’язковою умовою для збереження здоров’я та підтримки нормального рівня холестерину. Регулярні фізичні вправи можуть зменшити ризик розвитку таких серйозних захворювань, як хвороби серця, інсульт, діабет другого типу та рак до 50%, а ризик передчасної смерті – на 30%.

Медики рекомендують приділяти аеробним вправам середньої інтенсивності принаймні 150 хвилин на тиждень. Це можуть бути швидка ходьба, водна аеробіка, їзда на велосипеді, танці гра в теніс, піші прогулянки, катання на роликах, тощо.

Поділись


Новини партнерів