Що останні дослідження кажуть про важливість вітаміну D

Поживні речовини становлять важливу частину нашого раціону, оскільки вони необхідні нашому організму для нормального функціонування, але ним самим вироблятись не можуть. Однією з речовин, критично важливих для роботи імунної системи та протидії збудникам інфекцій, є вітамін D, пише Жіночий світ з посиланням на Times Now.

Нові дослідження знаходять все більше причин серйозно ставитись до дефіциту вітаміну D в організмі. Наприклад, він може збільшити ризик важкого протікання COVID-19 та смерті від раку. Крім того, він допомагає пацієнтам, що перехворіли на коронавірусну хворобу, швидше відновитись.

Останні дослідження показують, що регулярний прийом добавок з вітаміном D допомагає знизити ризик розвитку раку до пізньої стадії на 17%. Якщо пацієнт при цьому мав здорову вагу, ризик міг скоротитись на 38%. Дослідження проводили експерти Гарвардського університету. Його опублікували у журналі JAMA Network Open. 

Це дослідження протиставляє свої результати дослідженню 2018 року, в якому взяли участь 25 000 людей. Згідно з його результатами, прийом добавок з вітаміном D ніяк не вплинув на імовірність діагностування раку. Однак, після проведення ще одного аналізу виявилось, що смертність від раку була нижчою серед тих, хто регулярно вживав вітамінні добавки.

Також все збільшується кількість доказів, що вітамін D може допомогти захиститись від коронавірусу.

Наприклад, дослідження, проведене фахівцями PGIMER, показало, що вітамін D сприяє пригніченню вірусу SARS-CoV-2. Також вітамін D зменшує вразливість людини перед вірусними інфекціями та тяжкість їх перебігу.

У дослідженні взяли участь 40 людей, яким було діагностовано COVID-19 і в яких хвороба протікала безсимптомно чи зі слабко вираженими симптомами. Результати не враховували дані пацієнтів, яким була потрібна вентиляція легенів чи які мали серйозні супутні захворюванням.

Дослідження показало, що прийом великої дози вітаміну D мав негативний вплив на РНК вірусу SARS-CoV-2 у більшої частини пацієнтів, які не мали виражених симптомів і мали дефіцит цієї поживної речовини. Науковці вважають, що це може допомогти зменшити ризик передачі збудника коронавірусної інфекції.

Поділись


Новини партнерів