Про яку небезпеку може свідчити біль у животі та спині

Рак підшлункової залози починається в тканинах підшлункової залози, яка розміщена позаду нижньої частини живота. В ній може утворюватись декілька видів пухлин, як ракових, так і неракових. Найчастіше рак підшлункової починається з клітин, що вистилають протоки для виведення травних ферментів, пише Жіночий світ з посиланням на Express.

Біль у животі та спині може бути сигналом про наявність цієї смертельної хвороби. Поширеним симптомом раку підшлункової залози є тупий біль у верхній частині живота та/або в середній чи верхній частині спини, який то з’являється, то зникає.

Його може спричиняти тиск пухлини, яка утворилась в тілі чи хвості підшлункової залози, на хребет. Деякі пацієнті скаржаться на біль, який виникає у животі, але поширюється до спини.

Медики кажуть, що цей біль зазвичай посилюється, коли людина лежить на спині, і полегшується при нахилі вперед. Вон також зазначають, що больові відчуття при цьому різновиді раку можуть змінюватись від людини до людини, тому всі нові симптоми потрібно обговорювати зі своїм лікарем.

Дослідження, опубліковане Національною медичною бібліотекою США та Національним інститутом охорони здоров’я, розглядало випадок раку підшлункової залози у 22-річної дівчини, яка звернулась до медиків з сильним болем в животі.

Пацієнтка не страждала на ожиріння і не мала раку в історії хвороби. У неї з’явились симптоми рефлюксного типу і було кілька епізодів болю в центральній частині живота та спини.

Незважаючи на лікування, біль посилювався, тому медики провели ендоскопію та комп’ютерну осьову томографію живота, що допомогли виявити відхилення в роботі головки підшлункової залози і діагностувати рак.

Дослідження дійшло висновку, що болі в животі або спині можуть бути ранньою попереджувальною ознакою раку підшлункової залози.

Рак підшлункової залози рідко діагностується на ранніх стадіях, тому він є четвертим за рівнем смертності видом раку. Тож якщо ви помічаєте в себе біль у спині чи животі, який постійно повертається, не ігноруйте його, зверніться по медичну допомогу.

Поділись


Новини партнерів