Що трапиться, якщо прийняти надто багато вітаміну D

Вітамін D дуже важливий загального здоров’я організму. Він допомагає зміцнити зуби та кістки, а також підтримує здоров’я м’язів. Однак, надлишок цієї важливої поживної речовини може вам серйозно нашкодити, пише Жіночий світ з посиланням на Express.

Останні дослідження показали, що вітамін D може зменшити ризик зараження коронавірусом та полегшити протікання хвороби. Це твердження ще вимагає додаткових підтверджень, але вже встановлено, що 80% пацієнтів із COVID-19 мають нестачу вітаміну D.

Однак, якщо ви вирішите приймати добавки з вітаміном D цієї зими, то повинні уникати перевищення рекомендованої дози.

Прийом надто великої дози вітаміну D за раз може стати причиною гіперкальціємії. Це надлишок кальцію в організмі, який може ослабити кістки і призвести до пошкодження нирок.

Фахівці рекомендують дорослим, включаючи вагітних жінок, жінок, які годують груддю і людей похилого віку, а також дітям від 11 до 17 років приймати не більше, ніж 100 мкг вітаміну D на день.

Дітям, молодшим за 11 років, варто приймати не більше, ніж 50 мкг цієї поживної речовини.

Фахівці додають, що більшості людей буде цілком достатньо 10 мкг вітаміну D на добу.

Якщо ви тривалий час прийматимете великі дози вітаміну D, в організмі накопичиться надто багато кальцію, що може призвести до кальцифікації судин та утворення ниркових каменів.

Також медики радять усім з вересня по березень приймати по 10 мкг вітаміну D незалежно від того, триває пандемія, чи ні. Це допомагає компенсувати нестачу вітаміну D, яка виникає через зменшення тривалості світлового дня.

Крім того, ви можете збільшити споживання вітаміну D, включивши в раціон гриби, жирну рибу, яйця та молочні продукти.

Поділись


Новини партнерів