Що ви повинні знати про апендицит

Апендикс – це орган, розташований у нижній правій частині живота. Доволі часто у ньому виникає запалення, хоча видимих причин для цього немає. Сам орган не виконує в організмі важливих функцій, тобто він є рудиментом, але його запалення може мати найрізноманітніші наслідки від легкого болю в животі до смерті пацієнта, пише Жіночий світ з посиланням на Times Now.

Як правило, апендицит розпочинається з болю в середині живота, який то з’являється, то зникає. Протягом кількох годин починає боліти права нижня частина живота, після чого біль стає постійним. При ходьбі, кашлі чи натисканні на цю ділянку він посилюється.

Поряд із болем у пацієнта можуть з’явитись нудота, блювота, втрата апетиту, діарея або запор, висока температура та почервоніння обличчя.

У дітей та немовлят при апендициті біль у якійсь конкретній області може не з’явитись, натомість їхнє тіло стає більш чутливим або ж симптоми, пов’язані з болем, можуть не проявитись зовсім.

Терміново потрібно звернутись до медиків, якщо ви відчуваєте біль у животі, який поступово посилюється, а знеболювальні, що доступні без рецепта, не допомагають.

Звісно, такі симптоми може викликати не лише запалення апендикса. Його легко можна сплутати з гастроентеритом, синдромом подразненого кишечника, наслідками тривалого запору, інфекцією сечового міхура чи сечовивідних шляхів, тощо.

Єдиний спосіб лікування апендициту на сьогодні – це термінове хірургічне втручання, тому не зволікайте зі зверненням до лікарів, якщо підозрюєте, що у вас чи вашої дитини може бути запалення апендиксу. Не варто боятись видалення цього органа, він не виконує важливих функцій в організмі, тож операція не примусить вас радикально змінювати свій спосіб життя.

Без вчасно наданої медичної допомоги наслідки апендициту можуть бути катастрофічними. Наприклад, якщо біль поступово послаблювався, а потім знову посилився, можливо, ваш апендикс лопнув. Це може викликати перитоніт, серйозну інфекцію органів черевної порожнини. Інколи навколо апендикса, що лопнув, утворюється абсцес. Це накопичення гною, яке з’являється, коли організм намагається побороти інфекцію.

Поділись


Новини партнерів