Нове дослідження показало, що прийом вітамінних добавок може не приносити жодної користі

Коли мова йде про компенсацію поживних речовин, яких ви не можете отримати з раціону, здається, що щоденний прийом вітамінних добавок має сенс. Але чи справді ваше самопочуття покращується через те, що ви отримуєте необхідні вітаміни та мінерали, чи вам лише здається, що це відбувається? Нове дослідження показало, що вірним може бути другий варіант, пише Жіночий світ з посиланням на Eat This, Not That!.

Дослідження, опубліковане в журналі BMJ Open, довело, що численні клінічні випробування не змогли визначити клінічно користь для здоров’я полівітамінів та добавок з декількома мінералами, яку можна було б виміряти кількісно. Отримавши дані більш, ніж 20 000 людей, дослідники не виявили ніяких відмінностей в історії хронічних захворювань чи станах здоров’я між тими, хто приймає вітаміни, і тими, хто їх не приймає. Однак приблизно третина тих, хто приймає вітамінні добавки, має кращий стан здоров’я в цілому, ніж ті, хто не вживає їх.

Таким чином, прийом полівітамінних та мінеральних добавок для покращення стану здоров’я є в кращому випадку безрезультатним. Хоч науковці визнають, що їхнє дослідження має деякі обмеження, які стосуються достовірності використаних даних. Проте це не перше дослідження, яке ставить під сумнів переваги полівітамінів.

Наприклад, дослідження, опубліковане в Annals of Internal Medicine, показало, що прийом харчових добавок, таких як омега-3 та фолієва кислота, не мали значного впливу на здоров’я серця. Про подібні результати сказано у звіті робочої групи з питань превентивних послуг США, яка виявила, що доказів того, що прийом вітамінних та мінеральних добавок зменшує ризик розвитку серцевих хвороб чи раку, дуже мало.

Отже, чи означає це, що вам слід повністю припинити прийом добавок? Деякі експерти вважають, що це залежить від того, чи вважаєте ви їх корисними.

За словами  Сафі Хан, доктора медичних наук, із Університету Західної Вірджинії, люди, які вважають харчові добавки корисними, частіше приймають здорові рішення, коли мова йде про збільшення кількості фізичних вправ, дотримання графіку сну та вибір страв. Однак, якщо ви приймаєте вітаміни тільки тому, що “так треба” і не помічаєте від них жодних корисних ефектів, можете сміливо від них відмовлятись.

Поділись


Новини партнерів