У чому різниця між целіакією та алергією на пшеницю

Зараз можна придбати багато різних продуктів, які не містять глютену, оскільки все більше людей дізнається про целіакію. Це захворювання, при якому імунна система людини починає атакувати власні тканини організму, якщо людина споживає глютен, пише Жіночий світ з посиланням на Express.

Глютен – це білок, який міститься у пшениці, ячмені та житі.

Алергії на глютен не існує, але ви можете страждати на целіакію чи непереносимість глютену. Крім того, у вас може бути алергія на пшеницю, яка ніяк не впливає на вашу здатність споживати жито або ячмінь.

Малоймовірно, щоб алергія на пшеницю не проявлялась тривалий час. Вона входить до такої кількості звичних нам усім продуктів, що ви чи ваші батьки точно помітили б її симптоми.

Однак, ви можете бути більш схильні до неї, якщо ви чи ваші батьки маєте інші харчові алергії чи такі захворювання, як астма. Найчастіше алергія на пшеницю зустрічається у дітей та підлітків але як правило вона минає до 16 років.

У дорослих може розвинутись алергія на пшеницю, якщо вони страждають від алергії на пилок.

За даними клініки Майо, алергія на пшеницю проявляється протягом кількох хвилин або годин після того, як людина з’їсть продукт, що її містить. Люди помічають у себе алергію після споживання хліба, макаронів, випічки, пшеничної крупи, заправки для салатів, супів швидкого приготування, соусів, тощо.

Якщо у людини целіакія, у людини виникають труднощі зі споживанням продуктів, що містять ячмінь, такими як солод, харчові барвники та пиво, і продуктами, що містять жито, такими як житній хліб, житнє пиво, тощо.

Наслідки вживання пшениці для людей з алергією можуть варіюватись від легких до небезпечних для життя. До симптомів алергії належать набрякання, свербіж або подразнення рота чи горла, висипи на шкірі, закладеність носа, головний біль, утруднене дихання, нудота, блювота, судоми, діарея та анафілаксія.

Симптоми целіакії можуть відрізнятись, але найпоширенішим є діарея. Можуть також виникати біль у животі, здуття живота і метеоризм, розлад травлення, запор, блювота, втома, втрата ваги, висипи та інші симптоми.

Якщо ви відчуваєте симптоми, які, на вашу думку, можуть свідчити про алергію на пшеницю чи іншу харчову алергію, варто почати вести харчовий щоденник та здати аналізи.

Поділись


Новини партнерів