Гарна вентиляція в приміщенні виявилась важливішою для запобігання поширенню коронавірусу, ніж носіння маски

Німецьке дослідження показало, що хоча носіння масок та впровадження обмежувальних заходів мають велике значення для уповільнення поширення коронавірусної інфекції, однак значно важливішою є гарна система вентиляції у приміщеннях, де збирається одночасно багато людей, пише Жіночий світ з посиланням на Sunday Times.

На думку дослідників, їхні результати можуть допомогти стримати поширення інфекції серед усіх верств населення.

Близько 1500 добровольців із масками для обличчя, засобами для дезінфекції рук та датчиками близькості відвідали закритий поп-концерт у Лейпцигу в серпні, щоб оцінити, як вірус поширюється на заходах, де збирається багато людей.

Дослідники змоделювали три сценарії з різною кількістю глядачів та стандартами соціального дистанціювання, і створили комп’ютерну модель арени для аналізу потоку аерозолів від заражених віртуальних глядачів.

«Найважливішим відкриттям для нас було розуміння того, як важливо мати хорошу технологію вентиляції. Це є ключовим фактором для зниження ризику зараження», – сказав Штефан Моріц, керівник дослідження RESTART-19 з Університетської медичної школи в Галле.

Дослідження також виявило, що зменшення пропускної спроможності приміщень, наявність кількох входів на арену та правильне розміщення глядачів можуть мати великий вплив на кількість контактів, у які вступають люди під час проведення заходу.

Науковці також рекомендують дозволяти глядачам їсти їжу в зонах очікування під відкритим небом та наймати додатковий персонал, який контролював би дотримання гігієнічних норм.

Вчені також розробили епідеміологічну модель для аналізу впливу інсценування масових заходів на поширення вірусу серед широких верств населення.

Вони виявили, що такі дотримання таких гігієнічних заходів, як носіння масок та соціальне дистанціювання, має залишатись обов’язковим, доки триває пандемія, тоді як плани розважальних заходів та кількість гостей на них повинні коригуватися з огляду на рівень захворюваності.

Поки що дослідження не пройшло рецензування, тож його результати вважаються попередніми.

Поділись


Новини партнерів