Чому ми можемо відчувати однаковий біль у горлі при COVID-19 та при застуді

Симптоми COVID-19 можуть варіюватись від дуже незначних, як нежить, до вкрай серйозних, пов’язаних із задишкою, втратою нюху та відчуття смаку. Одним із симптомів коронавірусної інфекції, який спричиняє багато незручностей, є біль у горлі. Він може ускладнити ковтання їжі, а також викликати сильний дискомфорт, коли ви намагаєтесь розмовляти, пише Жіночий світ з посиланням на ETimes.

В той же час, якщо ви скаржитесь на біль у горлі, лікарю може бути дуже складно встановити його причину, адже він може свідчити як про COVID-19, так і про звичайну застуду.

І застуда, і COVID-19 – це респіраторні інфекції, тобто вони вражають органи дихання. Вони, звісно, відрізняються за ступенем ризику для життя пацієнта, але при цьому вони мають однакову природу та шляхи передачі. Тому, вступивши у контакт з патогенами, які викликають будь-яке з цих захворювань, ви, швидше за все відчуєте такі симптоми, як лихоманка, нежить, втома, втрата нюху та біль у горлі.

Біль у горлі у пацієнтів з COVID-19 виникає, коли вірус потрапляє в мембрани, які розділяють горло та ніс. Це викликає запалення та змушує ці мембрани набрякати. Запалення та біль у горлі, з якими стикається інфікована людина, називається фарингіт.

Таке ж запалення виникає, коли людина хворіє на грип та застуду. Намагаючись побороти патогени, імунна система людини викликає запальну реакцію, яка і є причиною болю в горлі.

Окрім COVID-19 та застуди, біль у горлі може бути викликаний і іншими хворобами, як легкими, так і серйозними. Якщо у вас болить горло, але інших симптомів ви не відчуваєте, скоріш за все він пов’язаний з алергією на пил чи інший алерген, а не із застудою чи коронавірусною інфекцією.

Окрім цього, біль у горлі може також бути симптомом грипу, який зазвичай супроводжується втомою, високою температурою та ознобом. При сильному болі в горлі варто звернутись до лікаря.

Поділись


Новини партнерів